Политици гадаят има ли завой от САЩ към ЕС

Политици от различни бои тълкуваха предпазливо изказвания на премиера Симеон Сакскобургготски, интерпретирани вече от анализатори като отдалечаване от политиката на САЩ и приближаване към позициите на "стара Европа". Депутати, ангажирани с външната политика, се въздържаха да отговорят еднозначно дали има признаци за промяна на дипломатическата посока и дали във възгледите на премиера и на външния министър Соломон Паси има различия. Самият Паси, попитан във вторник дали България се дистанцира от САЩ за Ирак, отговори, че на срещата на НАТО в Истанбул евроатлантическите представители са показали единството си.

Повод за коментари даде фразата на Симеон Сакскобургготски "случващото се в Ирак не е директна българска политика, въпреки че България има контингент", казана по време на посещението на германския канцлер Герхард Шрьодер - противник на войната в Залива. Седмица по-рано премиерът отрече България да е инициатор на декларация да не се правят отстъпки пред терористите. Той каза, че страната няма претенциите да е автор на заявлението, макар Паси да лансира идеята в САЩ и говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър да съобщи, че над 30 държави от коалицията са подкрепили българската идея. По този повод коментарът на външния министър гласеше: "Дали някой си спомня кои са авторите на идеята за създаване на НАТО? Дали някой си спомня, че един от тях е сенаторът Артур Вандерберг през 48-а г.? Едва ли. Не бих се съсредоточил върху каквито и да било авторски документи. Известно е, че декларацията е приета от Министерския съвет, това е документ, който ние подкрепяме, заедно вероятно с всички останали участници в коалицията."

Анализатори обаче допуснаха, че започва плавен завой от САЩ към Европа. Външният министър в кабинета "Луканов" Любен Гоцев вече заяви, че има елементи, които говорят за промяна във външната ни политика. Депутатът от БСП Евгени Кирилов отчете "леко движение на външната ни политика към по-голям реализъм". Той заяви, че е нужна трезва оценка на ситуацията в Ирак и на американската политика там. Кирилов, който е член на комисията по външна политика в парламента, припомни, че левицата е поискала от кабинета анализ на ситуацията в Ирак.


Не смятам, че има преформулиране на задачите пред външната ни политика, заяви пред "Дневник" депутатът от НДСВ Владимир Дончев. Неговото мнение е, че България е постигнала баланс в интересите си за присъединяване към НАТО и за интеграция към ЕС. Всеки момент си има своите приоритети, не виждам завой, а естествен оперативен процес, при който вниманието ни се насочва от НАТО към подготовката ни за ЕС, каза още депутатът. Негови колеги от НДСВ допълниха, че не може да се говори за промяна, но е естествено да има преориентация на вниманието към партньорите ни от ЕС. Посещението на германския канцлер беше много силен знак за нас, а и не трябва да се забравя, че Германия, а не САЩ, е най-големият инвеститор в България, поясни член на партийното ръководство.

Според Владимир Дончев, председател на комисията по вътрешна сигурност в парламента, думите на премиера Сакскобургготски за политиката на Бъгария в Ирак са "изключитено точни и прецизни". Депутатът напомни, че българските военни в Ирак действат само в рамките на мандата си и нямат право да извършват военни дейтвия, както например американските сили във Фалуджа. Обяснението на Веселин Методиев от ДСБ е, че изказването е характерно за двуличното поведение на българския министър-председател. Не само във външната политика той показа повече от едно лице, каза още Методиев. Според него обаче не може да се говори за промяна в политиката на страната. Ангажиментите, поети включително и с решения на Народното събрание, трябва да бъдат следвани, коментира по принцип зам.-председателят на СДС Емануил Йорданов. Той не се ангажира с оценка на сигналите за външната политика, идващи от висшите нива на изпълнителната власт, но предупреди, че каквато и да било промяна може да се извършва само след дебати в парламента.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK