Терористи използват български паспорти

Хората, свързани с терористичните звена в Германия, използват фалшиви документи за самоличност, произведени в България, заяви в четвъртък директорът на германската криминална служба Йорг Цирке в края на посещението си в София. Цирке посети страната по покана на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и проведе срещи с ръководствата на НСБОП, НСС, ДНСП и РДВР-Пловдив.

Само през май и април българските власти са задържали 1845 фалшиви паспорта, предназначени за износ в чужбина, каза още Цирке. През миналата година са хванати 3 хиляди подправени документа, които е можело да попаднат и сред терористи в Германия. Според Цирке в Германия се притесняват сериозно от българските фалшификатори на валута и документи, тъй като те подпомагат безпрепятственото пътуване на терористи.

България има важно положение като транзитна страна по отношение на наркотрафика, трафика на хора, кражбите на автомобили и именно за това е много важен обменът на информация, подчерта германският гост. Той оцени като много добро сътрудничеството между германската криминална полиция и българските служби, но добави, че са нужни още усилия за превантивна дейност във връзка с трафика на хора, и по-специално на жени. Германският криминалист обяви, че са планирани още съвместни операции с нашите служби.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK