Свещеник се жалва срешу Филчев пред ВСС

Във Висшия съдебен съвет (ВСС) е внесена жалба срещу главния прокурор Никола Филчев заради принудителното отстраняване от храмовете на духовниците от алтернативния синод на митрополит Инокентий. Жалбата е подадена от свещеник Камен Бараков, който беше насилствено изведен от църквата "Света Параскева" на 21 юли въз основа на прокурорско постановление. В него се казваше, че трябва да бъде отстранено самоуправството, извършено от свещеници, непризнаващи патриарх Максим за легитимен глава на Българската православна църква. Не съм оптимист за бъдещото решение на Висшия съдебен съвет, но съм длъжен да реагирам, коментира вчера пред "Дневник" отец Бараков.

В жалбата се иска ВСС да разреши да бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба срещу главния прокурор и той да бъде освободен от длъжност. Според жалбоподателя разпореждането до полицията за насилствено извеждане на свещениците не може да бъде мотивирано със самоуправство, тъй като те не са наложили противоправна промяна на статуквото, а само са служили в храмовете, цитира вчера електронното издание "Медиапул" извадки от документа. Освен това някои от прогонените църковни настоятелства са били регистрирани в съда преди приемането на новия Закон за вероизповеданията и срещу тях имало подадени жалби в съдилищата от хората на патриарх Максим. Провеждането на акцията, преди да са приключили съдебните спорове, означава изземване на правомощия на съда от страна на обвинителната институция, се казва в жалбата.

Веднага след изгонването на свещениците от алтернативния синод от храмовете те обжалваха пред главния прокурор постановленията на неговите подчинени, но досега нямат отговор. Разпоредбата за самоуправството в НК е от малкото, за които не е предвидено да се обжалва пред съда.


Жалбоподателят иска оставката на главния прокурор, а не на подчинените му, които са подписали разпорежданията до полицията, защото прокуратурата е централизирана институция, в която той упражнява цялостния надзор.

Жалбата може да бъде разгледана от ВСС едва след 8 септември, когато свършва ваканцията на административния орган. Главният прокурор е член на съвета по право и сигурно ще присъства на разглеждането.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK