България ще помага на Македония за ЕС и НАТО

Министерският съвет одобри в четвъртък проект на меморандум за сътрудничество в европейската и евроатлантическата интеграция между правителствата на България и Македония. Документът ще бъде подписан по време на официалното посещение на президента на Македония Бранко Цървенковски в София в началото на следващата седмица.

Основната цел на документа е да даде израз на желанието и готовността на България като пълноправен член на НАТО и страна, приключила преговорите за членство в ЕС, да предаде реално измерение на сътрудничеството си с Македония и да сподели своя опит в процеса на подготовката на Македония за членство в ЕС и НАТО, се посочва в съобщението на правителствения пресцентър. От Министерството на външните работи обясниха за "Дневник", че двете страни ще правят консултации на експертно и министерско ниво по теми, засягащи присъединяването към евроантлантическите структури, ще бъдат организирани семинари и кръгли маси, на които български и македонски експерти ще обменят опит.

Досега България е подписала подобно междуправителствено споразумение с Хърватия през април, като то предвижда сътрудничество между български и хърватски специалисти и обмен на опит и информация по подготовката за членство в ЕС на ниво парламенти, министерства и на местно равнище. Консултации за изготвяне на сходни документи пък са водени с Албания и Молдова.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK