Форум разясни съдебната реформа в европейска перспектива

Дипломати, представители на местните и граничните власти, на неправителствени организации и бизнесмени участваха в четвъртък в дискусията "Свобода, сигурност, правосъдие" в Балчик. Основната тема беше реформата на съдебната власт и изпълнението на ангажиментите на България по преговорната глава "Правосъдие и вътрешни работи" за членството в ЕС. Срещата беше организирана от холандското посолство у нас и Кръг "Европейски диалог". Посланикът на кралство Холандия у нас баронеса Хенриет ван Линден я откри с думите, че ако хората се чувстват несигурни, спират да вярват в институциите. България трябва да изпълни поетите ангажименти за реформа на съдебната система, още повече че корупцията пречи на растежа на инвестициите, отбеляза още посланикът.

Според Иван Кръстев, директор на Центъра за либерални стратегии, правосъдната реформа трябва да стъпи на анализ на криминалния свят. Криминалният ни контингент вече се е интегрирал в Европа, той е част от все по-силни международни канали и се е подмладил за последните 9 години, каза Кръстев. България има нужда от повече усилия да се спазват създадените правила, заяви на форума Марлийс Бос от АСЕР институт (Холандия). Тя говори за обучението на съдии по европейско право и сподели учудването си от факта, че в България липсва система за квалификация на млади съдии. Експертът от Съвета по законодателство към правосъдното министерство Юлия Меранзова отбеляза, че в новите законови текстове от наказателното и наказателно-процесуално право вече е заложен съдебен контрол за цялото производство до съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK