Цървенковски: В Македония няма да има гражданска война

Новата териториална организация на Македония и референдумът, който предстои да се проведе в страната, няма да предизвикат нова дестабилизация на държавата, още по-малко на Балканския регион. Това заяви вчера македонският президент Бранко Цървенковски след среща с българския си колега Георги Първанов. Македонският държавен глава е на официално държавно посещение у нас, което е и първото му на президентския пост. На съвместната пресконференция той заяви, че евентуален успех на референдума срещу децентрализацията на страната няма да доведе до гражданска война. "Македония има собствен потенциал и капацитет да се справи с този проблем", посочи Цървенковски.

Македония тръгна към всенародно допитване, след като парламентът прие закона за децентрализацията на страната, който засилва местната власт и дава още права на албанското малцинство. Съгласно разпоредбите му броят на общините се намалява от 123 на 80. В резултат в много общини албанците, които са около 25 процента от малко над двумилионното население на страната, стават мнозинство какъвто е случаят в Струга.

Приемането на такъв закон беше сред ключовите елементи на Охридското мирно споразумение, подписано през август 2001 г., с което беше сложен край на конфликта между македонските правителствени сили и албанските бунтовници. Противниците му обаче събраха необходимия брой подписи за провеждането на допитване. Според наблюдатели, ако референдумът отхвърли закона, това може да доведе до нов конфликт между македонци и албанци.


И българският, и македонският президент заявиха в понеделник, че е необходимо засилване на икономическите връзки между двете страни. Сред приоритетите в двустранните отношения Георги Първанов открои развитието на инфраструктурните проекти като Коридор номер 8, петролопровода Бургас - Вльора, установяването на въздушна връзка и нови КПП-та на границите, както и бързото ратифициране на споразумението за културните центрове в двете страни. На въпрос какви гаранции ще даде Македония за опазването на българските исторически паметници на македонска територия Цървенковски отговори, че "Македония не е банка, за да дава гаранции". Той посочи обаче, че се подготвя двустранна спогодба за съхраняването и опазването на историческите паметници в двете страни по достоен и цивилизован начин.

В понеделник беше подписан и меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евро-атлантическата интеграция. Основната цел на документа, чийто срок на действие е три години, е да даде израз на желанието и готовността на България, като пълноправен член на НАТО и страна, приключила преговорите за членство в ЕС, да придаде реално измерение на сътрудничеството си с Македония и да сподели своя опит в процеса на подготовката на Македония за членство в евро-атлантическите структури. По думите на Цървенковски България е с една-две крачки преди Македония в евроинтеграцията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK