Над 20 фирми се конкурират в ИТ търг за правосъдието

Над двадесет международни и български компании се включиха в търга на Министерството на правосъдието за доставка на софтуер и компютри за съдебната система за 10 млн. евро. В понеделник бяха отворени офертите за общо десет лота.

Повечето фирми се бяха обединили в консорциуми, за да покрият изискванията на европрограмата ФАР, която финансира проекта. Първа оферта е подала турската компания "Ескорт компютър електроник", която предложи за около 950 хил. евро да достави 750 компютри и сървъри за съдебната власт. За създаването на единен търговски регистър и обединяването му с този на особените залози и за внедряване на системи за управление на бази данни за съдебната власт гръцката фирма "Интраком" даде оферти от 900 хил. евро и близо 1.8 млн. евро. Третата оферта, която беше отворена, е на българската компания CNsys, която иска да достави сървъри за нуждите на съда, прокуратурата и следствието и предложи цена от 1.6 млн. евро. Местната "Стемо" също подаде оферти за доставката на сървъри, мрежи и оборудване за Националния институт на правосъдието. Петата оферта е на "Сименс бизнес сървисиз" от Австрия. Те предлагат срещу цена от 1.1 млн. евро да изградят система за управление на делата, както и за малко по-малко от 1 млн. евро да качат търговския регистър на електронен носител и да го слеят с този на особените залози. За обединяването на регистрите кандидатства и консорциум между българските фирми "Датекс" и "Технологика", които предложиха цена от 780 хил. евро.

Консорциум от три хардуерни компании, който включва румънското и унгарското представителство на "Бул" и българската "Прогрес", предложи около 1.3 млн. евро за доставка на компютри и сървъри. Местната "Латона" в консорциум с "Дейта мениджмънт" предлага да изгради система за управление на делата за 777 хил. евро и да внедри системи за управление на бази данни срещу 1.2 млн. евро. Оферти подадоха и от водещите фирми в бранша "Хюлет Пакард", "Прософт", "Фадата" и "Контракс". За доставка на хардуер кандидатства и консорциум между "Он лайн дейта системс" и "Спешълайзд бизнес системс". До редакционното приключване на броя не бяха отворени последните три оферти.


За изграждането и внедряването на правно-информационна система във всички съдилища оферти подадоха конкурентите "Сиела" и "Апис". "Сиела" в консорциум с унгарската "КГК Кершов" предложи цена от 616 хил. евро, както и 195 хил. евро за поддръжка на системата на година. "Апис", за да изпълни изискването за превод на законите на английски език, участва в търга заедно с агенция за преводи "Софита". Консорциумът поиска 250 хил. евро за внедряването на системата и 92 хил. евро за поддържане на данните след това.

Офертите ще бъдат оценявани на три етапа. Първият е дали са налице всички документи, които се изискват, а по време на втория етап ще се установи дали техническата спецификация на продуктите отговаря на заданията. Последният етап е сравнение на цените, като служителят на финансовото министерство, който отвори офертите, обясни, че ще бъдат предпочетени тези с най-добра техническа спецификация и най-ниска цена. Според предвижданията на Министерството на правосъдието оценяването трябва да приключи до месец, а договорите с изпълнителите ще бъдат сключени до 30 ноември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK