Здравната каса ще "изтръсква" аптеките

Аптеките, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), може финансово да подсилят бюджета й чрез допълнителни плащания от оборотите на лекарствата, които частично или напълно се покриват от касата. Това ще предложи управителният съвет на здравната институция, за да могат аптеките да поемат част от финансовата тежест, каквато е практиката в много европейски държави, заяви шефът на здравната каса д-р Иван Букарев. На следващото заседание на УС този въпрос ще бъде поставен за обсъждане пред браншовите организации на фармацевтите.

Авторите на идеята са изчислили, че ако аптеките дават на касата 10% от оборотите на дотираните лекарства, възможностите за подпомагане на пациентите ще нараснат значително. Така при 30 хил. лв. месечен оборот 3 хил. лв. ще остават в касата, което в немалка степен щяло да завиши нейните приходи. Над 2000 са аптеките, с които здравната каса е сключила договори да продават плащаните от държавата лекарства. В момента търговската отстъпка варира от 14 до 28% в зависимост от това дали аптеката търгува с лекарства, които се покриват повече или по-малко от касата, поясни Букарев. Ако аптеките откажат, касата може да прекрати договора с тях, заяви директорът на НЗОК. Допълнително касата обмисля и вариант да уеднакви търговската отстъпка, като тя стане 28% за всички лекарства.

В момента НЗОК покрива част от разходите за лечение в шест сектора, като се започне от медицинската диагностика и цената на лекарствата и се стигне до болничното лечение, стоматологичната помощ и т. н. "В Германия правителството принуждава търговците и производителите да подпомагат бюджета на касата. Нашата идея е крачка в тази посока", обясни Букарев. Повечето собственици на аптеки, които "Дневник" потърси за коментар, бяха силно изненадани и възмутени от идеята и се въздържаха от изявления, преди да си изяснят проблема. Никой от тях не можа да каже дали в Европа наистина съществува такава практика.


Илко Гетов, член на управителния съвет на Съюза на фармацевтите и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", каза, че знае отскоро за идеята на НЗОК и я окачестви като силов метод върху бранша. По думите му е аморално да се иска подобна помощ само от аптеките, а би трябвало да се включат всички участници във фармацевтичния пазар - производители, търговски представители, дистрибутори. Освен това е редно към схемата за облекчение на НЗОК да се включат и самите лекари и стоматолози, които имат договор с касата, смята Гетов.

Въпреки че до края на годината НЗОК ще увеличи приходите си с 40 млн. лв. над заложеното в бюджета, традиционно тя продължава да работи с висок дефицит, припомни Букарев. При заложени 795 млн. лв. приходи за 2004 г. планираните разходи са в размер на 878 млн. лв., като в тях е включен и оперативният резерв от 75 млн. лв. Само болниците ще бъдат в преразход от около 35 млн. лв. В бюджета за 2005 г. здравната каса залага 871 млн. лв. приходи от осигуровки, глоби и доходи от собственост, което е с 10% повече от 2004 г. Заложените разходи са в размер на 948 млн. лв., което е със 103 млн. лв. повече от тази година, като най-голям дял отново имат болниците.

На последното си заседание УС на касата е одобрил списъка с лекарства, които частично или напълно ще бъдат покривани през 2005 г. В него са включени между 1700 и 2000 медикамента от 276 групи. Новите препарати са за лечение на бронхиална астма, множествена склероза, шизофрения и др.

УС на касата е решил да не изчаква новия лекарствен списък на Министерството на здравеопазването и да започне договарянето с производителите и вносителите, така че реимбурсният списък да влезе в действие от януари 2005 г. В този списък около 90 групи лекарства ще бъдат плащани в по-голям процент от касата, така че те ще струват по-евтино от осемте европейски страни, с които България сравнява цените. Очаква се до 25 октомври договарянето да приключи.

- - - - - - - -

Илко Гетов, член на УС на Съюза на фармацевтите:

Предложението на здравната каса е силов метод за натиск върху колегията. Аморално е да се иска подобна помощ само от аптеките, би трябвало да се включат всички участници във фармацевтичния пазар. Освен това е редно да се включат и лекарите и стоматолозите, които имат договор с касата. Подобна намеса в нашия бранш е абсолютно недопустима.

- - - - - - - -

Иван Букарев, директор на здравната каса:

Аптеките да поемат финансовата тежест е практика в много европейски държави. В Германия например правителството принуждава търговците и производителите на лекарства да подпомагат бюджета на здравната каса. Нашата идея е крачка в тази посока. Ако аптеките откажат, касата може да прекрати договора им да продават безплатни или частично платени от държавата лекарства.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK