Велчев лансира предизборно данъчни облекчения

По-ниски данъци за родители и отпадане на данък наследство обеща финансовият министър Милен Велчев месец преди правителството да одобри последния бюджет за мандата си. Това са поредните облекчения, които Велчев лансира, след като вече е ясно, че от догодина ще бъдат намалени данъците върху доходите и печалбата на компаниите.

От следващата година облагаемият доход на един от родителите с едно дете ще се намалява с 25 лева на месец, а на тези с две деца - с 55 лева, съобщи Милен Велчев пред радио "Дарик". Той лансира за пръв път идеята през март в традиционния си разговор в интернет. Въвеждането на елементи на семейно подоходно облагане е част от данъчните промени, които предстоят да бъдат приети от правителството и парламента до края на годината. Намерението на правителството не се приема еднозначно от анализаторите, които смятат, че предвижданите отстъпки са незначителни и няма да доведат до промяна на демографската картина в страната, макар че Велчев е на мнение, че "с един такъв скромен стимул ние сме длъжни да подкрепим семействата".

От догодина практически ще се въведе първият етап от семейното подоходно облагане, като едва по-късно може да се мисли за обединяване на доходите на съпрузите и облагането им по семейна скала. Такава промяна намалява данъка на семейства, при които единият съпруг печели много повече от другия.


Промените на Министерството на финансите за ползване на данъчен кредит от 25 лева за първо и 30 лева за второ дете ще бъдат записани в Закона за облагане на доходите на физически лица. Пред "Дарик" финансовият министър посочи, че тези суми са приблизително определени и ще се вадят от облагаемия доход на родителите, а не от дължимия данък. По думите на Велчев детските надбавки, които от догодина ще се увеличат с два лева и ще бъдат 20 лв. месечно, ще се запазят за всички родители. Предвижда се данъчният кредит да важи за деца до 18-годишна възраст.

Обявените промени означават, че данъчната основа на един от родителите може да бъде намалена годишно с 300 лв. до 660 лв. Изчисленията показват, че при данъчен кредит от 300 лв. за едно дете за година при максимална ставка от 24 на сто през следващата година родителят с висок доход може да спести 72 лв. годишно. При две деца и кредит от 660 лв. спестеният данък за родителите, облагани с най-високата ставка, е 158.4 лв. Родителите с доходи, облагани с 10%, ще икономисат годишно за едно дете 30 лв., а за две - 66 лв. Допълнителната полза ще бъде фактът, че при намаляването на данъчната основа е възможно доходите им да попаднат в по-ниска скала за облагане.

Велчев отбеляза, че загубата за бюджета от семейното подоходно облагане ще бъде около 120 млн. лв. По думите му това е добра политика на този етап в развитието на страната предвид демографската криза и намаляващия брой семейства.

Анализаторите не дават еднозначна оценка на предстоящото въвеждане на семейното подоходно облагане. Георги Ангелов от Института за пазарна икономика смята, че то не е справедливо, тъй като дава преференции на семейства с деца, но облага с относително по-високи ставки младите семейства, които все още нямат наследници.

"Предстоящите промени са важен факт в областта на данъците, но предвижданите отстъпки са малки. По този начин няма да остане много по-голям разполагаем доход в населението", смята Лъчезар Богданов от Industry Watch. Освен това те няма да изменят демографската картина, смята той. Богданов е на мнение, че е необходимо да е ясно кой и как ще прилага преференциалната система на облагане. "Не е ясно колко време и усилия ще трябва да отдели данъчната администрация, за да въведе нови декларации, нов софтуер и т.н.", отбеляза Богданов.

Все още не е избистрен начинът, по който родителите ще декларират броя на децата пред данъчните. Възможно е това да се отбелязва в данъчната декларация, но по този начин тя ще се усложни допълнително, смята Георги Ангелов. Той счита, че и сега декларацията от 24 страници е много далеч от световните стандарти за ефективност и лесно попълване. Този вид облагане изисква изграждането на нова информационна и административна система, която ще е паралелна на сегашната за изплащане на месечни надбавки за деца, каза анализаторът. Допълнителните разходи, нужни за нея, пак ще се платят от данъкоплатците, твърдят икономистите.

КАРЕ:

Пада данък наследство

* Финансовото министерство ще предложи от догодина да отпадне данък наследство, съобщи Велчев в петък в Пловдив, където беше открита сградата на новата Териториална данъчна дирекция. Повод за това е ниската ефективност за държавата от този данък, като по тази причина той вече е премахнат в редица страни. Постъпленията от данък наследство през миналата година са били 350 хил. лв. годишно, а разходите на данъчните за събирането му - 380 хил. лв. В началото на изминалата седмица СДС внесе такова предложение в парламента.

* Министър Велчев уточни, че регистрацията на фирмите по ДДС ще продължи да бъде на база на оборота без значение от вида на стоката и услугата. Нашата политика е всички видове стоки да се облагат с еднакъв процент, заяви Велчев. Предвид сериозните намаления на преките данъци едва ли може да се очаква и ДДС да бъде обект на намаление, посочи министърът. Все пак той не изключи възможността данъкът да бъде намален през следващите години.

* След официалната церемония в Пловдив главният данъчен директор Николай Попов и кметът на община Сопот Веселин Личев подписаха споразумение за администриране на местните данъци и такси. По този начин общините, които вече сами събират тези данъци и такси, станаха седем. Останалите са Поморие, Приморско, Несебър, Малко Търново, Царево и Лъки. Досегашните резултати показват, че кметствата се справят успешно с новите задължения, като увеличават постъпленията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK