НДСВ нямало да скъса с Драганова заради хотела

В царската партия ще се ограничат до язвителните коментари за покупката на четириетажен партиен офис от Весела Драганова, председателка на Партията на българските жени. По всичко личи, че политически последици за коалицията НДСВ няма да има. Повод за яда на жълтите стана информацията, че Драганова е купила на кредит сграда в центъра на София за партиен офис. Кредитът от 780 хиляди евро бил отпуснат срещу ипотека на имота, бивш хотел. "Нямам представа как бизнесмени, хотелиери и банкери стават политици, но нямам и представа как от политик може да се израсте до хотелиер", коментира пред "Труд" председателят на парламентарната група Станимир Илчев. Въпреки сложните финансови отношения между "Оборище", женската формация и НДСВ и след битовата придобивка на Драганова, зам.- председателят на жълтата партия Даниел Вълчев обяви двете малки партии, за коректни и лоялни партньори, които могат да останат в коалицията дори след края на мандата.

Тази работа е свързана с Весела Драганова и със стотина души около нея, няма нищо общо с НДСВ, заяви пред "Дневник" Атанас Щерев, член на Политическия съвет на жълтата партия. Ако съдебната система не беше направила най-голямата глупост през 2001 г. и не беше отказала регистрация на партията на Симеон Втори, нямаше да се стигне до това партия от 2000 души да представлява 50 на сто от избирателите, допълни още той. "Оборище" и женската партия са носители на мандата на управлението.

Въпреки емоциите, които сделката на Драганова предизвика в жълтата група, никой в НДСВ не изрази намерение да постави въпроса на обсъждане сред депутатите или коалицията. Повечето царисти отказваха коментар за решението на Драганова, докато Новото време, БСП, СДС и ДСБ видяха удобен случай да уязвят жълтите. От НДСВ пък решиха да възобновят темата за промяна на механизма за финансиране на политическите партии. Тази мъглява ситуация вреди, трябва да има промяна, но явно статуквото е удобно на много хора, разсъждаваше Щерев. Пред Би Ти Ви Драганова също атакува закона, които позволявал на другите партии "да си взимат от държавата десет пъти по-големи сгради и да плащат нищожен държавен наем за тях, и да ги отдават за ресторанти и магазини, въпреки че нямат право". Драганова обяви още, че сделката на партията й с банката е сключен съвсем точно и законно. Това, че Партията на българските жени първа е направила този опит, не значи, че това е незаконно, ние управляваме модерно своите финанси и се консултираме със специалисти, допълни още тя. Драганова отказа да съобщи името на банката и каза само, че в нея Партията на българските жени държи средствата от държавната субсидия за коалиция НДСВ. Лидерът на партията на жените обаче твърди, че не е харчила от тези пари за новата си сграда. От тази сметка обаче Тошо Пейков купи офис за своята партия на ул. "Иван Шишман".


- - - - - - -

Инвестбанк АД е отпуснала на 27 юли 2004 г. кредит от 780 хиляди евро на "Партията на българските жени" за покупка на недвижим имот - сграда в центъра на София, на бул. "Мария Луиза". Това съобщи вчера БТА, позовавайки се на информация от ръководството на банката. Кредитът е изцяло обезпечен с ипотека на сградата, както и с вземанията по всички наемни договори за помещенията на бул. "Мария Луиза". Представители на "Партията на българските жени" са предоставили всички документи, съгласно закона за банките и вътрешните правила на финансовата институция и са убедили Инвестбанк, че партията е в състояние да обслужва този кредит.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK