Противоречията за промените в НПК ще се изгладят, смята Владимир Дончев

"Има противоречие в проектозаконите за промени в НПК на МС и "Новото време", но се надявам тези проблеми да бъдат обсъдени и изгладени", заяви в петък по Би Ти Ви председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Владимир Дончев. Той смята, че е нормално на първо четене да бъдат приети два противоречащи си документа, като компромис между различни политически сили. Дончев е на мнение, че в крайна сметка ще бъдат приети предложенията на правителството, тъй като те са залегнали в ангажиментите на България към ЕС.

"Основното в новия Закон за отнемане на имуществото придобито по незаконен начин е не просто отнемане на имуществото още като започне производството, а неговото замразяване. Така ще се осигури наличността му, ако то е необходимо за съдебното производството и ако разследваният не може да докаже произхода на средствата, с които е купено чак тогава то се отнема", каза още Дончев.

Той съобщи също така, че виждането на НДСВ по закона е, че освен защита на сигурността той осигурява и защита на личността. "На хората трябва да бъде осигурена сигурност и справедливост. Затова всеки, който е натрупал богатство по незаконен начин, а това в много случаи са хората, които се занимават с тежки престъпления, трябва да докажат произхода на имуществото. Няма пречка такова производство да започне и срещу политик", смята депутатът


Дончев съобщи също така, че ще има среща между депутати и авторът на статия, господин Белър, в която той ги обвини, че работят за мафията. "Аз също имах среща с него и се оказа, че думите му са били интерпретирани", добави Дончев.

Междувременно по време на форум, посветен на по-ефективното наказателно производство в борбата с

престъпността и мястото на България на прага на Европейския съюз, заместник-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев заяви, че промените в НПК са необходими, за да се гарантира спокойствието и сигурността на българските граждани. Той посочи, че следователите са професионалисти и МВР няма нищо против тях.

Според зам.-министъра промените в НПК ще ускорят и досъдебната фаза, като по този начин ще бъде избегната и загубата на време. Коцев цитира европейския модел, според който ролята на прокуратурата в досъдебното производство е повишена.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK