Източването на еврофондове влиза в Наказателния кодекс

Законови мерки срещу източване на средства от европейските фондове подготвят депутатите от НДСВ. Работна група, в която участват председателят на правната комисия Анелия Мингова и юристите Владимир Дончев, Борислав Ралчев и Стоян Кушлев, подготвя проект за промени в Наказателния кодекс. В него ще се въведат текстове, по които да се преследва неправомерното изразходване на средствата от предприсъединителните и структурните фондове на ЕС. Друга поправка предвижда санкция за фалшифициране на еврото.

И сега има достатъчно законови текстове, по които да се санкционират подобни измами, заяви пред "Дневник" председателят на правната комисия Анелия Мингова. Тя и колегата й Владимир Дончев обаче обясниха, че за промените настоявали от Брюксел. По думите на Мингова изискването било заложено в глава "Правосъдие и вътрешен ред".

Новите текстове трябва да инкриминират измамата за условията, при които се кандидатства за отпускане на кредита от еврофондовете, както и изразходване на отпуснатите средства по друго предназначение, обясниха от жълтата група.


Според юристи от "Новото време", ДПС и левицата няма необходимост от промени в действащите законови текстове. Този парламент вече прие промени в НК в главата за стопанските престъпления, по които могат да се повдигат обвинения, заяви нововремецът Борислав Цеков. Според него липсва само изричен текст за измама с еврофондовете, но пък нямало особена нужда от него. Европейските институции имат начини да следят за изразходването на отпуснатите средства, въпреки че има емблематични примери като случая в Гърция, където са отпуснати хиляди евро за маслинови горички, които изобщо не съществуват, каза още депутатът.

Икономистът от същата група Ралица Агайн допълни, че при измама за условията на кредита или неправомерно изразходване на средствата, се прилагат текстовете за кредитни измами. "Звената на министерствата на земеделието, екологията и регионалното развитие следят за изпълнението на проектите по съответните фондове. Ако има нарушения, те сигнализират банката, през която минават парите и ако те не се възстановят, започва дело", поясни и депутатът от ДПС Хюсеин Чауш.

Инициаторите на проектопромените са съгласни с тезата, че действащите законови норми са достатъчни, но обясняват, че има изискване от Евросъюза текстовете да се прецизират. Според тях, когато ЕС отпуска средства по програми, в които има и бюджетно финансиране, контролът е достатъчно строг, но когато средствата се отпускат на частно лице, има повече възможности за злоупотреби. Досега у нас няма нито едно дело за източване на еврофондовете, няма случаи на някого да е потърсена наказателна отговорност.

Въпреки че спада към свързаните с евроинтеграцията разпоредби, проектът ще влезе в пленарна зала едва след като депутатите гласуват окончателно поправките в Наказателно-процесуалния кодекс и внесените вече промени в НК за пробацията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK