Есенна чистка застигна средните нива на МВР

Вътрешният министър Георги Петканов е издал серия от заповеди за уволнение на ключови ръководни служители от средните нива в МВР, съобщиха източници от ведомството. По идентична схема и при пълно медийно затъмнение са отстранени шефовете на криминалното направление в ДНСП, на звеното за борба с кражбите на автомобили и ръководителят на групата за разкриване на тежки престъпления срещу личността.

Тодор Илиев от криминална полиция е получил предложение да се пенсионира или да го преместят на зам.-шефско място в "Транспортна полиция". Във вторник миналата седмица той е излязъл в отпуск, очаква се до дни да подаде рапорт за пенсиониране. Крум Филипов от "Противозаконно отнемане на МПС" е отстранен без обяснение. От шеф на направление Валентин Карамитрев е понижен в шеф на сектор "Грабежи". Иван Тенчев, който е оглавявал сектор "Тежки престъпления против личността", е преместен в новосъздаден аналитичен център към полицията. Мястото му заел Иван Иванов от "Грабежи". Преди по-малко от две седмици е отстранен и началникът на Трето РПУ в София Валентин Николов.

Схемата при всички е една и съща - нарочените от министъра са изправяни пред избора доброволно да се оттеглят, като се пенсионират, или да приемат нова, странична от досегашната им работа длъжност, или да бъдат предадени на инспектората и уволнени дисциплинарно, разказват униформени. Никой не е застрахован от грешки, затова повечето избират да си вземат 20-те заплати и да подадат рапорт за напускане, коментираха служителите от полицията.


"Всички размествания са направени, докато бях в чужбина. Това са служители, които се ползваха с доверието ми и вършиха работата си професионално. Отстраняването им не беше консултирано с мен, научих за решението на министъра, след като бяха издадени заповедите", заяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той припомни, че същото се получило по време на пътуването му до САЩ, когато тихомълком бил отстранен шефът на направлението за борба с накотиците в НСБОП Серго Дамянов, който изиграл ключова роля в осъществяването на операция "Лунна светлина". "Той е един от най-успешните ни служители, а му предложиха да стане офицер за свръзка в Скопие", каза Борисов. Мястото му все още е вакантно, тъй като чуждите служби са много чувствителни към този пост, защото през лицето, което го заема, минават секретни данни за международни акции.

Като част от "есенното почистване" на министъра бил набелязан и директорът на Столичната полиция ген. Румен Стоянов. Според депутата от СДС Йордан Бакалов заповедта за смяната му вече била изготвена с намерение да бъде подписана в края на септември или началото на октомври. "Всички знаят защо става това - защото догодина идват избори", заяви Бакалов. "Предложението за смяна на ген. Стоянов трябва да бъде направено от мен, а докато съм главен секретар, няма да го позволя", заяви в отговор ген. Борисов. По неофициална информация от една седмица тече проверка и в РДВР - София, която вероятно цели главата на ръководителя на дирекцията ген. Стоян Стоянов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK