Парламентът задължи екоминистерството да увеличи мониторинга край полигона в Змеево

Министерството на околната среда и водите да осигури допълнителен мониторинг в близост до площадката на централния армейски технически полигон в село Змеево, реши парламентът в петък след дебатите по питане на депутати от левицата към министъра на околната среда и водите Долорес Арсенова по повод обгазяванията в Старозагорска област. Проекторешението беше внесено от народни представители от НДСВ и ДПС.

При превишаване на нормите за съдържание на вредни вещества в компонентите на околната среда като следствие от дейността на полигона, екоминистерството съвместно с Министерството на отбраната, да предприеме необходимите законови мерки за недопускането на неблагоприятни последствия за околната среда и здравето на хората, записаха депутатите. В решението се посочва, че парламентът одобрява и приема мерките, предприети досега от държавните институции във връзка с

двукратно констатираните превишения на средночасовите норми за съдържание на серен диоксид в атмосферния въздух в област Стара Загора през последните четири месеца.

След гласуване и прегласуване парламентът първо прие, а после отхвърли проекта на ОДС , според който правителството в 15-дневен срок трябва да създаде комисия за изясняване на източника на замърсяване, а комисията в едномесечен срок - да докладва пред НС за резултатите. ОДС предлагаха също министрите на финансите и на околната среда да изготвят механизъм да компенсират населението при последици, свързани с инциденти в областта на околната среда.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK