Стокилометров агломерат израствал край морето

Стокилометрова непрекъсната застроена зона се оформя по плажната ивица около Бургас. Населените места от курорта Свети Влас до Равда вече са се слели, а същият процес предстои да се развие и на юг - от Черноморец до Синеморец. Това се дължи на бурното изграждане на ваканционни селища, в които инвестират българи и чужденци. Досега са изградени десетина селища, като има заявени намерения за още толкова. Цените на жилищата в тях се движат от 600 до 1200 евро на кв. м. Това съобщи Румяна Георгиева, член на Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ), по време на кръглата маса на тема "Архитектурата на черноморското крайбрежие - настояще и бъдеще".

Това е първата проява от националната дискусия, организирана от Съюза на архитектите в България (САБ) по проблемите на Черноморието. На нея бяха обсъдени проектозаконът за черноморското крайбрежие и пазарът на имоти. Строителният бум по морето се осъществява безпланово, в остра борба на икономически интереси и при законова основа, позволяваща либерално поведение на частните капитали в ущърб на устойчивото развитие на населените места, каза арх.Тодор Булев, зам.-председател на САБ. В Созопол вече са продадени дори скалистите брегове, а в Поморие се усвоява соленото езеро, посочи Румяна Георгиева. Според нея основните проблем по Южното Черноморие са пренаселеността на курортите, липсата на зеленина, спокойствие, стиловото различие на хотелите, недостъпността на плажовете, липсата на пречиствателни станции. Гигантското застрояване, което на места може би е породено от корупция, ще доведе до отлив на туристи и туроператори, а може да се стигне и до събаряне на сгради, прогнозира Орлин Владиков, председател на НСНИ.

Законът за черноморското крайбрежие е необходим и с неговото приемане ще се спре масовото и безразборно застрояване, смята Добромир Ганев, председател на НСНИ във Варна. Той даде за пример Слънчев бряг, който е бил проектиран с 25% плътност на застрояването и 12 500 легла, а в момента е застроен 85 на сто и има над 35 хил. легла. Непрекъснато има искания за частични изменения на устройствените планове с цел ново застрояване, допълни Георгиева. По този повод представителят на Министерството на регионалното развитие Лидия Станкова постави въпроса дали не е по-добре да се отнемат правомощията на общината да одобрява подробните устройствени планове и контролът да отиде отново в строителното министерство. Така Станкова загатна, че това може да залегне в пренаписвания в момента проектозакон. Тя не посочи какво още се променя в момента от първоначално оповестения вариант.


Срещу него се обявиха морските кметове, собствениците на земя и камарата на архитектите. Преди време зам. строителният министър Савин Ковачев заяви, че 40 на сто от нормите в законопроекта ще бъдат пренаписани. Необходимо е да се потърси баланс между интересите на инвеститори и туристи, смята Добромир Ганев. Според него в сегашния си вариант проектозаконът е несправедлив за инвеститорите, които вече са купили земя, но все още не са реализирали намеренията си, както и за собствениците на земя.

Румяна Георгиева и Добромир Ганев прогнозираха, че тенденцията към покачване на цената на земята по морето ще продължи. Причината е намаляването на подходящите терени и силният интерес от страна на чужденци. В район около 20 км от бреговата линия масово се търсят селски имоти, вили, парцели и хотели. Купувачите са англичани, ирландци, норвежци, руснаци, холандци и чехи. В последно време жилища във ваканционните селища купуват българи, живеещи в чужбина. Цените на урегулираните парцели са от 200 до 300 евро на кв. м по Северното Черноморие, докато на юг са от 80 до 130 евро, съобщиха архитектите. Земеделската земя се предлага за около 40 - 50 евро на кв. м.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK