Расте подкрепата за основните партии

След лятното затишие на политическите страсти в началото на есента се активизират както партийните централи, така и техните привърженици. Националното представително проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч", проведено в края на септември, очертава няколко основни тенденции: ръст в електоралната подкрепа за основните политически сили, стабилизиране позициите на техните лидери и покачване рейтинга на правителството и премиера.

В резултат от повишената политическа активност след периода на отпуските намалява делът на хората, които изразяват категорично нежелание да гласуват на бъдещите парламентарни избори (от 39% на 36%). Почти всички големи политически партии извличат електорални дивиденти от привличането на общественото внимание. БСП запазва първата си позиция с ръст от 2.1%, НДСВ - остава втора политическа сила, като също бележи увеличаване на подкрепата си с 2.7%. Подобна, макар и по-слаба е тенденцията при СДС и ДПС. Губещи от началото на есенния сезон се оказват малките партии, които или запазват досегашните си позиции, или даже регистрират загуба на привърженици. Това важи за ССД, ДСБ, "Новото време", ВМРО, "Гергьовден".

Различна е и степента на мобилизация сред привържениците на политическите сили. От септември "Алфа рисърч" започва да проследява и електоралните нагласи на твърдо решилите да гласуват избиратели, които са най-близкият ориентир за реалните изборни резултати, при положение че “изборите се провеждаха сега”.


Ако изборите бяха днес и до урните отидат само хората, които са твърдо убедени, че ще гласуват, новият парламент би се състоял само от четири политически сили - БСП - 41.5%, НДСВ - 16.5%, СДС - 14.5%, и ДПС - 9.0%. Реалните подадени гласове за другите биха ги оставили на различна дистанция под четирипроцентовата бариера. Най-близки до нея са ССД 3.8% и ДСБ 2.4%

Повишената електорална подкрепа за основните политически сили е съпроводена и от стабилизация в позициите на техните лидери. В рейтинга на Сергей Станишев за първи път от година и половина се регистрира по-значим превес на положителните над отрицателните оценки (48%:41%). В отношението към лидера на СДС Надежда Михайлова също са налице позитивни тенденции (одобрението нараства от 31% в началото на август на 38% в края на септември).

След продължителния спад в доверието към министър-председателя и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски изследванията през последните месеци регистрират противоположна тенденция - нарастващо одобрение както за него лично (от 32% през август до 38% в края на септември), така и за правителството на НДСВ (от 23% на 32%).

Проучването на "Алфа рисърч" постави въпроса и за отношението към един от най-дискутираните в момента проблеми - възможностите за гласуване по интернет. Четиридесет и един процента от българите, макар и част от тях лично да не биха се възползвали от електронния вот, дават одобрението си за въвеждане на тази форма на гласуване, а всеки четвърти българин би гласувал по интернет. Това са предимно младите хора, тези с по-високо образование, жители на столицата и големите градове, които по принцип са основните ползватели на световната мрежа. Електронното гласуване не би облагодетелствало еднозначно нито една от партиите, тъй като предпочитанията на хората, които биха гласували по интернет, са близки до общата картина в страната. По-слаби в тази група са единствено позициите на БСП, която по принцип е по-слабо популярна сред тези обществени прослойки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK