Мнозинството от гражданите не знаят с какво се занимават общините

Най-проблемната страна в отговорността на общинските власти е високата степен на неангажираност на гражданите с проблемите на местната власт, а оттук и на недоверието, че техният глас би могъл да бъде чут. Това показва изследване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на Американската агенция за международно развитие. Целта на анкетата е да се направи индекс за ефективността и отговорността на местното самоуправление, който да следи настъпилите през годините промени.

Над половината граждани не познават правомощията на местната власт, над 70% не знаят как се изразходват парите от данъци и такси в общината, какви мерки се вземат за подобряване на икономическото състояние и как се стопанисва общинската собственост, сочат данните от изследването. Гражданското участие в публични обсъждания, посещения на сесии на общинския съвет и участия в работата на комисии е изключително ниско, показва анализът. Резултатът от неинформираното обществено мнение е доминиращата критичност към вземането на решения, каза Геновева Петрова от "Алфа рисърч". Въпреки това близо половината от анкетираните са доволни от работата на кмета. Над половината от запитаните заявяват, че искат да получават услуги от общината, докато само 2% от тях предпочитат това от министерствата и областната управа. Обяснението е, че достъпът на гражданите до местната власт е по-лесно осъществима, защото тя е най-близко до проблемите на хората.

Гражданите в малките общини с население до 20 хил. жители са недоволни от качеството при събирането на отпадъците и поддръжката на улиците. За по-големите общини основният проблем е състоянието на парковете и ограничените възможности за отдих и спорт.


- - - - -  - - - - --

В нарушение на Закона за общинската собственост общини са отдавали под наем недвижими имоти, без да са провеждали търгове и конкурси. Това показват проверките на Сметната палата в 71 общини. Резултатите бяха представени на втората годишна среща на местните власти в Слънчев бряг. Проблем за проверените общини е събираемостта на дължимите наеми. В отделни случаи относителният дял на невнесените наеми спрямо дължимите е между 30 и 40 на сто. В същото време не са предприети действия за прекратяване на договори заради неплащане или лошо управление на отдададените имоти. Не се води отчетност за невнесените наеми от общински имоти, което затруднява събирането на сумите, констатират одиторите. Според докладите кметове са сключвали договори за наем на по-ниски цени от определените от общинските съвети или са вписвани по-малко площи от действително ползваните. Не се спазва изискването за отдаване на имоти - публична общинска собственост, за срок не повече от 3 години, констатират проверяващите. Според кметове основната причина за несъбиране на наемите е, че жилищата са отдадени на социално слаби, които нямат пари.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK