Първанов нападна кабинета за бюджетния излишък

Президентът Георги Първанов отправи в неделя критики към управляващото мнозинството за поредица от вътрешнополитически проблеми - от формирането и изразходването на бюджетния излишък през механизма за назначаване на посланици до хаоса със здравните осигуровки.

На редовна среща-разговор с журналисти държавният глава атакува като неконституционно решението на НДСВ за разпределяне на бюджетния излишък. "Какво означава да се взема решение за подобно преразпределение на заседанието на една партийна централа, та макар и тя да е на управляващата партия? Не е ли това неглижиране, пренебрегване на българския парламент?", попита президентът, визирайки заседанията на Политическия съвет на НДСВ в края на септември и началото на октомври, когато беше обсъдено изразходването на излишъка.

Той уточни, че одобрява по принцип правителствената идея за фонд за лечение на болни деца, но посочи, че не е ясно по какви критерии се определя създаването на точно такъв фонд. Подобно на БСП, СДС и ОДС Първанов обвини мнозинството в умишлено занижаване на прогнозните приходи в бюджета, което е поставило в тежко изпитание общините и здравеопазването. Той призова за дебат при приемането на бюджет 2005, "а не постфактум да коментираме едно или друго намерение". Държавният глава остро нападна мнозинството и за т.нар. демонстрационни проекти, като намекна, че те гонят предизборни цели.


Първанов обвини Соломон Паси в публична атака срещу президентската институция. Повод за това стана изявлението на външния министър от миналата седмица, че е предоставил списък с 15-16 имена на кандидат-посланици. Тогава от прессекретариата на президента заявиха, че списъкът е изпратен едва ден след съобщението на Паси. В неделя президентът коментира, че изпреварващите действия на министъра са целели да окажат натиск за назначенията. Надявам се за изминалите три години институциите, с които работя, да са разбрали, че не съм човек, който се поддава на натиск, каза той.

Първанов подчерта, че няма да работи по "пакетно-списъчен метод" и да назначава посланици накуп, както в началото на мандата му, намеквайки за последните съгласувани с президента Петър Стоянов назначения, които той беше принуден да подпише. Президентът индиректно обвини Соломон Паси, че се опитва да заобиколи премиера при определянето на посланици, и декларира, че води подобни разговори само с министър-председателя. Той даде да се разбере, че няма да бърза с обсъждането на предложените от министъра кандидатури, и отново се обяви за приемане на Закон за дипломатическата служба.

Първанов поиска нова институция да следи изпълнението на законите, но без да уточнява подробности около формата й. Време е да се направи равносметка на приеманото законодателство и законите, които са доказано неефективни и вредни, да бъдат поправени, каза президентът. Той съобщи, че е наложил вето върху промените в Закона за водите, приети на 29 септември. Изменението предвижда ново отлагане на влизането в сила на текста, според който водоснабдителите не могат да калкулират в цената повече от 25 процента от общите загуби на вода. Мотивите на държавния глава за ветото са, че промените поощряват неефективното управление на водоснабдяването и биха могли да стимулират корупционни практики.

Държавният глава призова за бързи и радикални промени в законодателството за здравно-осигурителната система, за да бъде решен проблемът със здравните осигуровки. Според него

задълженията не трябва да бъдат опрощавани, тъй като има работодатели, които са натрупали печалби от това. Никъде законът за здравното осигуряване не задължава здравната каса да наказва гражданите заради нарушенията на държавата, работодателите или други осигурители, обясни президентът.

Според него въпросът е защо не са наказани нарушителите и не са събрани задълженията от този, който би следвало да ги плати.

Първанов оцени положително записаното в редовния доклад на Европейската комисия за България. Той призова документът да бъде обсъден в парламента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK