И екоактивисти дадоха Софиянски на Филчев

Неправителствената организация "Граждани за зелена София" настоя главният прокурор Никола Филчев да потърси наказателна отговорност и да отстрани от длъжност столичния кмет Стефан Софиянски, главният архитект Стоян Янев и директора на "Зелена система" Елена Любенова заради унищожаването на 9000 дка зелени площи. Във вторник представителите на сдружението внесоха в прокуратурата 30 сигнала за унищожаване на паркове и градинки. На 5 октомври по време на кръглата маса за зелените площи екоактивистът Атанас Черешаров връчи папка със сигнали на американския посланик Джеймс Пардю и заяви, че същата ще бъде предадена и на главния прокурор.

Софиянски не е осъществил контрол за правилното актуване на общинската собственост, за създаването на регистър на зелените площи и така е допуснал разграбване на публична общинска собственост, заявиха "Граждани за зелена София". Според тях архитект Янев е допуснал многобройни незаконни изменения на действащия общ устройствен план, издал е неправомерно заповеди за строителство в зелени площи при действащ мораториум. От сдружението твърдят, че шефът на общинската дирекция "Зелена система" Елена Любенова е издала разрешителни за изсичането на над 35 хиляди дървета, като не е осигурила засаждането на нови.

Също във вторник неправителственото сдружение "Общество нова България" поиска безплатен телефонен номер, на който гражданите да сигнализират за проблеми с движението по софийските улици. Това стана на кръгла маса на тема "Зимна София - ужасът на шофьори и пешеходци". Секретарят на Столичния инспекторат Кънчо Чакъров подкрепи идеята на гражданите и обеща телефонът да заработи до 15 ноември. Чакъров напомни, че и в момента към инспектората има открити телефони - 93 77 502 и 93 77 408, на които хората могат да подават всякакви сигнали за нередности. За 2003 година са били получени над 6 хил. сигнала, молби и жалби, свързани с проблеми по улиците, съобщи Чакъров. Най-честите оплаквания са били за неправилно паркиране, чистотата, уличната търговия и незаконните заграждания. Общината е готова за зимата, като бюджетът е около 12 млн. лв., каза Чакъров. За първи път този сезон ще бъдат чистени и вътрешнокварталните улици, при условие че паркиралите коли не пречат на техниката, допълни той.


------------------

Гражданинът Юлиан Попов попита:

- ще има ли безплатен телефон за сигнали на граждани

- докога ще се затварят улици заради правителствените коли

- ще има ли нови светофари

- кой ще чисти тротоарите от сняг

--------------

Кънчо Чакъров отговори:

- телефонът ще бъде пуснат в края на ноември

- въпросът е от компетенциите на КАТ

- въпросът е от компетенциите на отдел "Пътна инфраструктура"

- по наредба за това са задължени гражданите и фирмите

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK