Съдът върна Гоцев в БНТ

Върховният административен съд (ВАС) в четвъртък отмени решението на Съвета за електронни медии (СЕМ), с което беше освободен бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев. Решението може да се обжалва.

Магистратите са приели всички доводи на Гоцев срещу уволнението му. Според съда фактът, че той не е бил уведомен, че започва процедура за отстраняването му, е съществено нарушение на закона. В решението си ВАС обяснява, че петима от членовете на съвета са гласували Гоцев да бъде уволнен, а четирима са били против, след като са обсъдили професионалните му качества. Магистратите отчитат, че дори и бившият шеф на БНТ да е бил изслушан, резултатът от гласуването е можело да остане същият, но подчертават, че все пак процедурата е нарушена. ВАС приема още, че нарушенията, за които е уволнен бившият директорът на БНТ, не са системни, защото едното от тях е извършено, докато е бил изпълняващ длъжността. Адвокат на Гоцев е Иван Тодоров, а на СЕМ - Тодор Батков.

Председателят на СЕМ Райчо Райков, който обеща, че ако съдът върне Гоцев, ще си подаде оставката, вчера не пожела да коментира решението. Съветът прекрати предсрочно мандата на Кирил Гоцев през март, но не, както се очакваше, заради скандала с двата идентични договора за рекламно представителство - с руската компания "Видео интернешънъл" и с медиашопа "Пиеро 97", а заради отказите на право на отговор в предаванията "Актуално" и "Всяка неделя".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK