Дискотеки се пребориха в КЗК за по-дълго работно време

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря решение на Общинския съвет в Ловеч, с което се ограничава възможността на местни заведения за хранене и развлечения да работят до по-късно или денонощно.

Комисията е сезирана за случая от ЕТ "Авел-7" и ЕТ "Арена-Валимир Пиронков". Компаниите твърдят, че стопанисваните от тях обекти работят предимно като нощни заведения и притежават всички необходими документи и лицензи по Наредбата за категоризиране на търговските обекти и общинската наредба. Едноличните търговци са сезирали комисията, тъй като според Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) той се прилага спрямо органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление, ако изрично или мълчаливо предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията.

В настоящия случай КЗК установи, че не е уредена възможност за всички видове заведения за хранене и развлечения в общината да имат удължено или непрекъснато работно време, въпреки че са представили всички необходими според наредбите документи. "Основен критерий, въз основа на който е предвидено да се прави преценката, е видът на регистрирания търговски обект. Освен това не е уреден нормативно ясен критерий, според който да се решава на кои от заведенията да се разреши удължено работно време и на кои от тях - непрекъснато работно време", са мотивите на антимонополната комисия. Експертите установяват също, че в наредбата, която регламентира дейността на заведенията, няма категоричен критерий, според който да се преценява с колко часа да се разрешава удължаване на работното време на всеки вид обект. Заведенията, които не могат да имат удължено или непрекъснато работно време, са нормативно ограничени да не работят след 23.00 ч. през зимата и след 24.00 ч. през лятото.


Така КЗК реши, че Ловешкият общински съвет е въвел необосновани ограничения при осъществяването на стопанската дейност на определени видове заведения за хранене и развлечения спрямо други сходни обекти. Издаден е нормативен акт, с който се нарушават правилата на свободната и ефективната конкуренция и правото на свободната стопанска инициатива, твърди КЗК.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK