Натиск на десните за отваряне на досиетата

Парламентарните групи на СДС и ОДС предприеха несъгласуван законодателен натиск за бързо и окончателно разсекретяване на документите на бившата Държавна сигурност и на Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана (РУМНО). По малко от седмица след като премиерът Симеон Сакскобургготски заяви в парламента, че "документите на ДС ще трябва един ден да бъдат разкрити", депутатите около Надежда Михайлова внесоха промени в Закона за защита на класифицираната информация, според които законът да не се прилага за данни, свързани с дейността на сътрудници на бившите тайни служби. Днес народните представители около Иван Костов ще депозират в деловодството на Народното събрание поправки, които предвиждат всички документи, свързани с дейността на бившата ДС и РУМНО да не представляват класифицирана информация и да не се ползват със защита по закона. Ключови фигури в НДСВ коментираха пред "Дневник", че измененията няма да получат подкрепата на управляващата партия.

В мотивите на законопроекта, внесен от СДС, е записано, че повече от 14 години след закриването на бившата ДС, българското общество все още няма пълна информация, както за имената на всички сътрудници, така и за тяхната дейност. Според сините парламентаристи България остава единствената страна с предстоящо членство в ЕС, която не е решила този проблем. Пред "Дневник" депутатът от ОДС Йордан Соколов каза, че освен в Закона за защита на класифицираната информация групата на ОДС ще внесе и промени в Наказателния кодекс, в който да бъде предвидена санкция лишаване от свобода за лица, които не изпълнят задълженията си за разсекретяване на документи с изтекъл срок на класификация. В проекта е предвидено въвеждането на определен срок, в който всички ведомства, притежаващи такива документи, ще трябва да ги предадат в Държавния архив. Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Владимир Дончев (НДСВ) каза пред "Дневник", че действащият закон е много добра законодателна база за достъп на обществото до съществуващите масиви, за които е изтекъл съответният срок. "Ако е необходимо някакво усъвършенстване на закона за класифицираната информация, според мен то трябва да бъде в посока разширяване правомощията на Държавната комисия за сигурност на информацията за контрол върху изпълнението на закона от страна на ръководителите на съответните ведомства", посочи той.

Председателят на закритата комисия по досиетата Методи Андреев заяви пред Би Ти Ви вчера, че агентурното име на един от министрите в сегашния кабинет, сътрудничил на ДС, е Колев. Миналата седмица Йордан Соколов обяви, че в сегашното правителство има двама министри с картончета. Вчера Андреев обясни, че информация за министъра с агентурното име е била предоставена на Сакскобургготски. По-късно правителственият говорител Димитър Цонев каза, че премиерът и представители на кабинета няма да коментират каквито и да било намеци, свързани с подозрения към членове на правителството, че са принадлежали към бившата Държавна сигурност.


- - - - - -

Йордан Соколов, депутат от ОДС: Да се разсекретят всички документи на ДС

B: По какъв начин според ОДС трябва да се разсекретят досиетата на сътрудниците на Държавна сигурност?

- Ние сме за широко разкриване на всички документи на бившата Държавна сигурност и Разузнавателно управление на Министерството на народната отбрана, а също и да се въведе специална наказателна отговорност за длъжностни лица, които не изпълняват задълженията, които ще им вмени законът - да предоставят документи, които се намират в различните ведомства на централния държавен архив.

B: Каква точно поправка в Закона за класифицираната информация предлагате?

- Не става въпрос само за досиетата. Има много документи, свързани с дейността на Държавна сигурност, които в някои отношения дори са по-важни, защото касаят политиката, която е водила тогава България. Това е важно за историята на страната през този период. Ще искаме изобщо документите, свързани с дейността на Държавна сигурност и РУМНО, да не представляват класифицирана информация, да не са нито държавна, нито служебна, нито никаква тайна, защото те са свързани с миналото и нямат отношение към националната сигурност сега.

B: Как ще коментирате поправката в закона, която внесе СДС?

- Виждам някакво избързване от страна на СДС, което напоследък обича да краде идеи от "Демократи за силна България". Това не е добро политическо поведение. Интервюто взе Кирил Маринов

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK