"Извънредни" небостъргачи ще се строят в София

Държавата и общината готвят застрояване на централната градска част на София извън определените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) норми, като се предвижда и унищожаване на зелени площи. За това алармираха неправителствени организации и общински съветници. Става въпрос за т.нар. Сити в карето между бул. "Мария Луиза", "Ал. Стамболийски", "Христо Ботев" и ул. "Пиротска", където ще се строят над 30-етажни сгради, както и за Борисовата градина, където на мястото на сегашния колодрум, стадиона "Юнак" и къпалнята "Мария Луиза" ще бъдат издигнати спортни центрове с хотели.

Всичко това става по-малко от месец след кръглата маса за защита на зелените площи в София, организирана от посланика на САЩ Джеймс Пардю. Самият той е поискал заради мерките за сигурност да се изсекат още дървета в Южния парк около новата сграда на американската мисия. Кметът Стефан Софиянски каза, че още не взел решение какво да отговори на Пардю.

В четвъртък Столичният общински съвет (СОС) ще гледа искането на главния архитект на София Стоян Янев за подробен устройствен план за "Западното направление", където е разположено новото Сити на града. Планът предвижда намалени отстояния между сградите, а коефициентите на интензивност на застрояването да бъдат над пределно допустимите, определени в ЗУТ.


За да може планът да се реализира, трябва първо да бъде одобрен от СОС. След това съветниците трябва да дадат право на кмета да внесе в министерството на регионалното развитие предложение за застрояване над допустимите норми. Законовата норма позволява и по-големи отклонения от установените в централните части на градовете. Комисията по устройство на територията към СОС е дала отрицателно становище на плана "Янев". Причината е, че главният архитект не е посочил с колко иска да бъдат нарушени нормите за застрояване. Освен че нарушава нормативите на ЗУТ, предложеният план за Ситито надвишава дори и параметрите, залегнали в новия общ устройствен план на София, който все още не е приет от парламента.

Сега действащият план пък предвижда "богато озеленяване на булевард "Тодор Александров", което обаче с времето е оставено на заден план", е посочил в докладната до СОС арх. Янев. Предлаганият план не решава нито един от съществуващите проблеми, а ще създаде и нови, коментира общинският съветник Евтим Евтимов от БСП. Той даде като пример проблема с паркирането, защото в новите сгради в Ситито не е предвидено да има подземни гаражи, както и проходимостта на страничните улици.

Проектът е доста екстравагантен, каза Иван Николов от ДСБ. Терените в Ситито са предимно частни, като има и общински, по-голямата част от които са включени в капитала на скандалната фирма "Софийски имоти". Германски, израелски и италиански инвеститори имат интерес към строителството в района, каза Софиянски. Според него градът трябва да се развива и не трябва да се спира строителството.

В Борисовата градина пък се предвижда изграждането на нови спортни обекти, призна Софиянски (виж блица). В спортно-рекреационни центрове трябва да се превърнат колодрумът, стадион "Юнак" и къпалнята "Мария Луиза". Това е записано в новия регулационен план на Борисовата градина. Спортното министерство е получило съгласието на Националния експертен съвет към строителното министерство на мястото на колодрума да построи база с жилища и подземни гаражи, признаха от общинската дирекция "Архитектура и градоустройство".

Общинският съветник Орлин Иванов от ССД обясни, че става въпрос за оформянето на урегулиран поземлен имот от 6 дка, който да се застрои. Архитектурната комисия е била категорично против и затова е било записано, че предназначението на парцела няма да се променя и мястото ще си остане колодрум. В същото време обаче комисията по екология, която би трябвало да брани зелените площи, е дала положително становище на плана, съобщи председателят й Нели Манова от ССД. Според нея това не било регулационен план, а "обменно устройствен план". Манова каза, че целта на мероприятието е раздробяване на парцелите, за да се искат по-ниски параметри на застрояване.

По време на кръглата маса за парковете обаче 35-те граждански организации с примери посочиха, че този механизъм се използва точно за по-големи отклонения от предвиденото застрояване. Неправителственият сектор поиска още от капитала на общинските дружества да се извадят всички зелени площи. Вместо това вчера Софиянски обяви, че общинската фирма "Спортна София" ще строи нови зали, басейни и кортове в Борисовата градина в посока на бул. "Драган Цанков". Освен това се предвижда част от парка да се даде на строителния техникум "Христо Ботев" за изграждане на спортна площадка. Предложението е на общинския съветник от СДС Иван Нейков и ще бъде разгледано в четвъртък.

По време на кръглата маса за зелените площи граждански организации настояха за спирането на всякакво строителство в парка. През лятото пък парламента прие промени в ЗУТ, които забраниха строителството на спортни съоръжения и детски площадки в паркове и градини.

Блиц:

Кметът Стефан Софиянски:

В парковете трябва да се строят спортни зали

В: Ще се застрояват ли колодрумът, стадион "Юнак" и къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина?

- За колодрума не съм запознат с проекта. Стадион "Юнак" трябва да се застрои. Там ще бъде многофункционална спортна зала, която ще има пряка подземна връзка с метрото и националния стадион "Васил Левски". Другото, което ще се развие, е комплексът "Спортна София" до бул. "Драган Цанков". Ще се изградят игрища и басейни.

В: Ще се изсичат ли дървета отново?

- Там няма дръвчета. Големият проблем е, че част от дърветата ще паднат, когато се направи разширението на бул. "Драган Цанков". Така е предвидено по градоустройство, въпреки че има нарушение. Парковата среда е идеална за спорт. Нормално е да се концентрират национален стадион, спортна зала, открити комплекси.

В: Преди време казахте, че категорично сте против строителството на хотел на мястото на колодрума, продължавате ли да поддържате тази позиция?

- Категорично съм против строителството на хотел, но ако се развие колодрумът като спортна база, не съм против.

В:Как ще се съобразите с исканията на неправителствените организации, които категорично се обявиха против каквото и да е строителство в Борисовата градина?

- Положително. Ние искаме нашите деца да спортуват там, където могат да дишат чист въздух. Много по-добре е децата да дишат интензивно чист въздух в паркова среда, а не до шосе например. Против съм високо строителство. Парковата среда е мястото за строителство на спортни съоръжения. Навсякъде другаде, ако ги направиш, няма да бъдат полезни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK