Най-малко 50 човека, нечленуващи в друга партия, могат да учредят нова

Български гражданин ще може да участва в учредително събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия, реши парламентът, който прие на второ четене няколко текста от законопоректа за политическите партии. 

Депутатите решиха, че политическа партия ще се учредява по инициатива на най-малко 50 български граждани с избирателни права, които ще образуват инициативен комитет. Комитетът ще приема учредителна декларация, в която трябва да бъдат определени основните принципи и цели на партията. Декларацията ще трябва да се публикува най-малко в един национален всекидневник.   

Инициативният комитет ще открива подписка за набиране на членове-учредители и всеки избирател ще може да се присъедини към подписката чрез саморъчно попълнена и подписана декларация. В декларацията ще се заявява, че лицето приема принципите и целите на партията от учредителната декларация, както и че не членува в друга партия. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK