Конфликтът между АПИС и Калчев се разрасна

Управителят на АПИС Васил Христович в четвъртък обвини министъра на държавната администрация Димитър Калчев, че е нарушил закона при обявяването на конкурс за обществена поръчка за доставка на правно-информационна система за всички чиновници. Той беше спечелен от конкурентната на АПИС фирма "Сиела", която предложи цена от 2.9 млн. лв. Офертата на дружеството на Христович беше за малко над 1 млн. лв.

За пореден път вчера Христович заяви, че конкурсът е бил нагласен в полза на "Сиела" и че тя е успяла да го спечели с помощта на мним участник - фирма "Инфогард". Според него "Инфогард" е предложила нереално ниска цена и така е успяла да елиминира цената като фактор при оценката на офертите. Спорната обществена поръчка е за доставка, инсталиране, поддържане и абонаментно обслужване за срок от три години на справочно-информационна система за държавната администрация. Системата трябва да съдържа актуалните текстове на действащите нормативни актове, практиката на съда и ведомствата, както и база данни от фирмените регистри, която да се обновява всяка седмица. Според Христович системата, която е предложила "Инфогард", е копие на тази на друг участник в конкурса - "Норма".

"Нашата система наистина е базирана на тази на "Норма", защото преди време купихме една част от тяхната и я доразработихме. Не съм ги сравнявал, но определено по доста неща се различават", каза шефът на "Инфогард" Стефан Недков. Той заяви, че не е бил фиктивен кандидат на конкурса и участието му в него е било много полезно. "Разработваме нова, много по-добра версия, на продукта, която ще пуснем на пазара догодина", каза Недков.

Христович води дело срещу резултата от конкурса във Върховния административен съд (ВАС) и адвокатът му оспори документите, които представи юрисконсултът на Калчев. Според шефа на АПИС те са погрешно датирани и не са заведени в деловодството на Министерския съвет. Той твърди още, че в нарушение на закона едни и същи хора са изработили заданието за конкурса и след това са участвали в комисията, която е класирала офертите. От ведомството на Калчев обаче твърдят, че изискванията към участниците в конкурса са изготвени от външен консултант - ЦАПК "Прогрес", а не от работна група към министъра. Христович ги репликира, че меморандумът за сътрудничество между Министерския съвет и ЦАПК "Прогрес" не е датиран и няма вид на официален документ. По настояване на адвоката на АПИС съдът изиска от юристите на Калчев цялата оригинална документация по търга.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK