Общината разреши в София да се строи нагъсто и нависоко

В центъра на София, където ще бъде изградено т.нар. Сити, да се строи, без да се спазват заложените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) отстояния между сградите и коефициенти на интензивност, поиска в четвъртък Столичният общински съвет (СОС) от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Докладната записка на главния архитект на София Стоян Янев за т.нар. западното направление (терените около бул. "Тодор Александров", зад Булбанк) предизвика най-ожесточени дискусии на заседанието на СОС. Сега строителният министър Валентин Церовски трябва да реши дали да се издигат сгради извън нормите.

Преди това искането на главния архитект не беше подкрепено от общинската комисия по устройство на територията. Причината е, че Янев не е посочил с колко иска да бъдат нарушени нормите за застрояване. На заседанието вчера Янев поясни, че става въпрос за принципно съгласие за неговото предложение, а всеки конкретен случай на строеж ще се одобрява от общинския съвет отделно. Преди гласуването в докладната записка на главния архитект беше добавена нова точка, че изработването на предварителен проект за подробен устройствен план на част от западното направление ще се възлага чрез конкурс, като съветниците ще избират поне между два варианта. Предложените проекти за нови сгради ще бъдат подлагани и на обществено обсъждане и ще минават всички предвидени в ЗУТ процедури за утвърждаване на подробни устройствени планове.

Само съветниците от БСП бяха против предложението на Янев да се строи извън нормите. В крайна сметка с 30 гласа за 1 против и 10 въздържали се предложението на главния архитект беше прието.


След като разрешиха да се строят нагъсто над 30-етажни сгради, съветниците определиха цените на общинските жилища, по които те се продават на дългогодишни наематели, да се актуализират всяка година. Както и досега, квадратен метър площ ще се продава между 100 и 150 лв., но сумата ще се умножава по специален коефициент. Неговата стойност ще зависи от редица фактори, сред които местоположение на имота, тип строителство, възраст на сградата и т.н. Всяка година общинският съвет ще актуализира коефициента.

Според кмета Стефан Софиянски цените на общинските жилища ще се повишат средно с 30%, като най-чувствително ще е поскъпването на апартаментите в центъра и намиращите се в нови сгради. Софиянски е на мнение, че стойността на имотите в старите панелни блокове и в по-отдалечените квартали на града на практика няма да се промени. Последната актуализация на цените на общинските жилища беше направена през 1998 г. В мотивите си за промяната на методиката за ценообразуване Софиянски посочва, че за последните шест години значително се е оскъпило самото изграждане на общинските блокове, както и цената на квадратен метър жилищна площ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK