БСП пак поиска прокурорите да атакуват сделки

За пореден път БСП лансира промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които дават правомощия на прокуратурата да се намесва в гражданските дела, за да защитава държавния интерес. Автор на промените е депутатът от левицата Любен Корнезов, който от няколко години се опитва безуспешно да прокара подобен текст в ГПК. Ако той се приеме, обвинителите ще могат да искат разваляне на търговски сделки например.

Друга идея на Корнезов е да се разреши призоваване чрез и-мейл. "В момента 1.2 млн. граждани и фирми имат и-мейл", мотивира се депутатът. Той настоява споровете за обезщетения след уволнение за над 5 хил. лв. да не се обжалват пред Върховния касационен съд (ВКС). За това отдавна настояват магистратите от ВКС. Само преди дни зам.-председателят на съда Благовест Пунев обяви, че ВКС е блокиран от 25 хил. граждански и търговски дела и обясни, че проблемът е най-голям при трудовите спорове. "Принудени сме да насрочваме делата за след две години и половина", обясни Пунев.

В проекта на Корнезов има и друга радикална промяна - да отпадне текстът, който регламентира, че касационните жалби по осъдителни решения не спират изпълнението им. "Практиката показа, че с предварителното възникване на изпълнителната сила на въззивното решение не се постига бързина, а се създават редица проблеми", твърди Корнезов. Според него решенията трябва да подлежат на изпълнение едва след произнасянето на последната инстанция. В проекта на Корнезов е записана още една възможност за обжалване на делата пред касационен съд - когато решението на втората инстанция е недопустимо, но не се разяснява смисълът на този термин. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK