Архитектите: Край морето "се изпира" държавна собственост

Необходимо е да се разработи генерален план за устройство на територията на черноморското крайбрежие, която впоследствие да бъде подкрепена и със закон. Това е изразеното в понеделник становище на Съюза на архитектите (САБ) по подготвяния законопроект, с който се урежда статутът на крайморската ивица.

Според зам.-председателя на съюза арх. Тодор Булев до приемането на плана трябва да се наложи мораториум върху прехвърлянето на терени и реализирането на големи инвестиционни проекти.

Сегашната практика показва, че действащите териториално-устройствени планове не се спазват, а разширенията на селищата става на парче, без обща визия, заяви той. "Строят се кичозни сгради, имитиращи казина в Лас Вегас, холивудски дворци или в псевдобългарски стил, което води до визуален хаос", посочи арх. Булев. САБ не одобрява плътното застрояване и сливането на селищата с курортните комплекси. Възникването на урбанизирана непрекъсната територия ще нанесе удар върху туризма, заяви председателят на съюза арх. Иван Станишев. Според САБ министерството на регионалното развитие е абдикирало от задълженията си да провежда устройствена политика. Вместо това върви "изпиране" на държавната собственост, която постепенно се превръща в частна, каза арх. Булев. Той даде за пример изграждането на мегакомплекса "Академика сий палас" в Равда на плажа, който е изключителна държавна собственост.


САБ разкритикува последния вариант на проекта за закон за черноморското крайбрежие. Документът е беззъб, позволява висока плътност на застрояване и не защитава обществения интерес и природната среда, коментира арх. Петко Еврев. Според новата му редакция двукилометровата крайморска ивица е разделена на три зони вместо предишните две, в които се предвиждаше ограничено застрояване. Сега в първата зона, която е плажът, ще могат да се изграждат питейни, спортни и санитарни обекти. Във втората - до 100 метра от плажа, вече е позволено ниско застрояване до 15 метра. В третата - до 2 км от плажа, е премахнато ограничението за височина на сградите. Според архитектите министерството се е поддало на икономически натиск.

--------------

Според анкетата на САБ сред архитекти, проектанти, ръководители на фирми и научни работници от курортните комплекси най-високи оценки получават "Албена" и "Св. Константин и Елена", а най-негативни - "Слънчев бряг", "Дюни" и селата Свети Влас и Синеморец. Близо 70% от участниците смятат, че природният и културният ландшафт е застрашен. Нито един не е посочил положителни примери за развитие. Единодушно е мнението, че са необходими строги законови правила и норми. Въвеждане на конкурсното начало и широко обществено обсъждане, включително и на частните проекти, са необходимите условия, за да се подобри качеството на архитектурата, смятат 70% от анкетираните.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK