Прокурор опита да отстрани съдия от дело на Софиянски

Прокуратурата в понеделник поиска отвод на съдията по делото срещу кмета Стефан Софиянски за продажбата на Централните хали на израелската фирма "Ащром". Обвинителят Николай Любенов настоя съдията Вера Чочкова да не гледа делото, защото преди време разрешила на Софиянски да пътува в чужбина без да се допита до прокуратурата и така забавила разследването срещу него с два месеца.

Чочкова обаче отказа да се оттегли от процеса, защото когато съдът се е произнасял за правото на кмета да напуска страната, на делото е присъствал прокурор. Съдията не удовлетвори и искането на адвоката на Софиянски Даниела Доковска делото за халите да бъде обединено с това за сделките за грандхотел "София" и "Милениум център". Според Чочкова това излишно би затормозило и усложнило процеса и ще промени изцяло фактическата обстановка. Явно целта е да се явявам всеки месец в съда и да се водят дела срещу мен, заяви кметът. Съдията отказа и да върне делото на прокуратурата за доразследване, както поиска защитата на Софиянски, и му даде ход.

По делото заедно със Софиянски е подсъдима и главният счетоводител на общината Антоанета Македонска. Двамата са обвинени за това, че при апортирането на сградата на халите в смесеното дружество с "Ащром" "Централни хали" АД са ощетили общината с близо 10 млн. лв. Магистратите в понеделник разпитаха 16 свидетели. Те изслушаха показанията на нотариуса Валери Манчев, който обясни, че "Централни хали" АД притежава нотариалния акт за сградата на халите. По делото свидетелстваха и експерти, които през 2000 г. са извършили финансова ревизия на общината. Те обясниха, че данъчната стойност на имота многократно надвишава апортното участие на общината в дружеството. Резултатът от ревизията потвърди и шефът на правния отдел в Столичната община Юлия Ненкова. Тя подчерта, че нейният екип не е участвал в учредяването на “Централни хали”.

След по-малко от месец, на 9 декември, трябва да започне и второто дело срещу Софиянски за сделката за грандхотел "София". Според прокуратурата с тази продажба кметът е нанесъл на общината щети за около 1.5 млн. лв. Третото дело срещу него също е насрочено за декември. По него Софиянски ще отговаря за това, че заради условията, при които е отстъпил право на строеж върху терен от 7 хил. кв.м на ОББ и инвестиционен фонд "Развитие", общината е загубила близо 15 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK