Бюджетната комисия гласува да отпадне данък наследство за съпрузи и деца

Комисията по бюджет и финанси гласува на второ четене да отпадне данък наследство за съпрузи и деца, за братя и сестри, както и за племенници. Ако наследеният дял е над 250 хиляди лева, данъкът ще бъде 0.7 на сто, а за всички останали наследници - 5 на сто при дял над 250 хиляди лева.

Няма да се облагат с данък и имуществата, придобити при дарение между роднини по права линия и между съпрузи. Промените са залегнали в проекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси.

Преди това депутатите от бюджетна комисия приеха на второ четене и промени на Закона за корпоративното подоходно облагане. Част от тях предвиждат еднакъв режим на облагане на застрахователните дружества с останалите фирми, които сега бяха на специален режим, както и облагане на корабите за морско корабоплаване на тонаж за дните в експлоатация вместо с корпоративен данък.


По предложение на депутати от Новото време комисията прие да не се облага с данък при източника доходът от дивидент и ликвидационни дялове, начислени в полза на чуждестранно лице, ако лицето е местно за страна-членка на Европейския съюз и притежава най-малко 20 на сто от дружеството в България. За български акционери данъкът за доходи от дивиденти ще бъде 7 на сто, а за всички останали - 15 на сто.

Предвижда се да не се облагат с данък при източника и лихвите по облигации, при търговия на регулиран пазар на ценни книжа в страната и/или държава-членка на ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK