Започват изпитите за прием в адвокатурата

Първият централизиран изпит за вписване в адвокатурата ще се проведе на 4 декември и всички кандидати трябва да подадат документи до понеделник, 15 ноември, съобщи шефът на Висшия адвокатски съвет Траян Марковски. Във вторник в Държавен вестник беше публикувана наредбата на съвета за условията и реда за провеждане на изпита, който беше въведен с новия Закон за адвокатурата. На някои места в страната досега имаше нещо като "препитване" на кандидатите, но то беше нерегламентирано.

Изпитът е задължителен за всички юристи с по-малко от пет години стаж, които искат да станат адвокати. Тези, които имат по-малко от две години стаж пък, ако го издържат успешно, ще се вписват като младши адвокати. Разликата между стажантите и редовните адвокати е, че младите юристи не могат да се явяват самостоятелно по дела на първа инстанция пред окръжните съдилища. Според статистиката на Висшия адвокатски съвет в момента има 11 250 адвокати, а всяка година се вписват средно по 1000 нови.

Изпитът ще е от две части - писмен и устен. Писменото препитване ще бъде казус, като кандидатите ще имат право да избират между задача от гражданското или наказателното право. Оценката на първата част е "издържал" или "неиздържал". Всеки, който получи положителна оценка, ще бъде допуснат до устния изпит, който тази година е насрочен за 18 декември. На него ще се проверяват теоретичните знания на кандидатите и те ще отговарят на въпроси от всички области на правото. За изпита през декември ще използваме конспекта на Националния институт на правосъдието, а след това ще изработим наш, обясни Марковски. Той подчерта, че на изпита не трябва да се гледа като на конкурс, защото адвокатстването е свободна професия. Целта е в гилдията да не се допускат хора, които нямат необходимия минимум от знания, каза шефът на адвокатския съвет.


Наредбата регламентира, че всяка година ще има два изпита за кандидатите за адвокати - през юни и през ноември. Заявленията за участие в препитването ще се подават в колегиите, в които искат да се впишат юристите. За летния изпит срокът за подаване на документите ще е до 30 април, а за зимния - 30 септември. След седем дни съветът на колегията ще трябва да реши дали допуска кандидата до участие в конкурса, а отказите ще могат да се обжалват пред Висшия адвокатски съвет.

Изпитът ще се провежда от петчленна комисия. Тя ще се председателства от представител на висшия съвет, а членове ще бъдат двама преподаватели по право и двама изтъкнати адвокати. Законът ни позволява да преценим дали изпитът да се провежда от местните колегии или централизирано в София, но предпочетохме втория вариант, обясни Марковски. Според него, когато изпитът е в столицата, ще се избягнат лобирането и натискът по места, а и ще се гарантира прилагането на еднакви критерии за всички кандидати.

- - - - - - - -

До края на годината ще бъде готова и наредбата, която регламентира създаването на регистър на адвокатите, съобщи Траян Марковски. Той обясни, че в него ще се вписват всички младши, редовни и чужди адвокати, както и дружествата им. Регистърът ще е електронен и ще бъде най-модерният в страната, заяви Марковски.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK