Заводите строят пречиствателни станции, за да не плащат такса "мръсна вода"

Най-големите индустриални предприятия започват да инвестират в пречиствателни станции, за да избегнат санкциите, които като големи замърсители на водите плащат в момента. Това обявиха еколозите на бургаската рафинерия "Лукойл - Нефтофим" и пловдивския Комбинат за цветни метали (КЦМ) по повод новия Закон за управление на водите, чийто работен проект вчера беше подложен на обществено обсъждане.

По предварителни разчети законът ще влезе в сила през 2006 г., за да могат гражданите, общините и фирмите да се подготвят за неговото изпълнение, обясни Росица Петрова от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Нормативът предвижда не само големите компании, но и всяка фирма, която по някакъв начин замърсява ползваната вода, да плаща такса. За разлика от сумите, които в момента се начисляват по Закона за опазване на околната среда, новите такси ще се изчисляват конкретно за всяка фирма според количествата вредни химични вещества, която тя изхвърля в отпадните води. Замерванията ще се правят всеки месец, като дружествата сами ще финансират монтажа на измервателните уреди. Ако обаче фирмата инвестира в пречистващи съоръжения, ековедомството може изцяло или до 80 на сто да опрости тези такси за срок от 4-5 години, предвижда проектът. Компаниите сами трябва да изчислят кое им е по-изгодно.

В момента КЦМ-Пловдив плаща месечно 3 хил. лв. за изпуснатите вредни вещества, които на този етап не могат да бъдат очиствани, обясни екологът на комбината Милан Чалъков. Преди три месеца числата са били още по-стряскащи и са стигнали до 10 хил. лв., но след изграждането на частично очистващи съоръжения отровите са били намалени. За да влезе в екологичните норми, които комбинатът е поел с инвестиционната си програма, през март 2005 г. дружеството ще пусне новата пречиствателна станция. Инвестицията е за 6.5 млн. лв. и я въвеждаме именно за да предотвратим продължаващото замърсяване, обясни Чалъков. Заводът е теглил заем от Черноморската банка, за да осъществи проекта.


В комплексното разрешително на бургаската рафинерия също е предвидено да се изградят две пречиствателни станции, обясниха от екологичния отдел на "Лукойл-Нефтохим". До средата на 2007 г. се очаква да бъде готова не само модернизацията на основната пречиствателна станция, но ще бъде изградена и нова на нефтопристанището. Цялата инвестиция е за 9 млн. лв.

Бизнесът в много потенциално опасни отрасли проучва възможностите за изграждане на пречиствателни станции. Според предприемачите държавата трябва по-ясно да обяви какво очаква от фирмите, така че законодателството да не ги изненада с неочаквани изисквания. Според експерти от ековедомството държавата може да подпомогне процеса на инвестиране в пречистващи съоръжения, ако средствата от таксите за замърсяване бъдат акумулирани в специален фонд.

Разчетите на МОСВ сочат, че до 2015 г. всяко населено място трябва да има пречиствателна станция и за това са необходими 2.2 млрд. лв. Годишно сега държавата, общините и фирмите инвестират над 250 млн. лв. в такива съоръжения, сочат данните на НСИ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK