Кратки новини от България

Съдът забрани на Калчев да сключи договор със "Сиела"

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на министъра на държавната администрация Димитър Калчев да сключи договор със "Сиела" за внедряване на правно-информационната й система на работните места на всички чиновници. Според магистратите сделката не трябва да се сключва докато съдът не се произнесе дали конкурсът за обществената поръчка е бил проведен законно. Калчев поиска от ВАС да му позволи да сключи договора, въпреки че конкурсът е оспорван в съда от "Апис", защото забавянето му препятствало изпълнението на международни ангажименти на кабинета за изграждането на електронното правителство. Преди време "Апис" обвини министъра, че е нагласил конкурса в полза на "Сиела" и че тя е успяла да го спечели с помощта на мним участник - фирма "Инфогард", който е предложил дъмпингова цена.

Рекордна гаранция за финансист е заменена с арест


Софийският апелативен съд промени мярката за неотклонение "парична гаранция" в арест на Янко Хараламбев, който е разследван за измама в особено големи размери. Преди това Спас Иванчев от Софийския градски съд му наложи рекордната за България гаранция от 2 млн. лв. Апелативните съдии са променили мярката на Хараламбев с мотивите, че той може да се укрие или да извърши ново престъпление. Хараламбев, който беше екстрадиран от Германия, е от собствениците на Асоциацията за развитие на икономиката "Алида", която действала като пирамида. Измамата, за която е обвинен, е за 2 млн. лв. и укрити данъци за над 300 хил. лв.

Министър Христова предяви иск към крадец

Софийският градски съд конституира като граждански ищец и частен обвинител министъра на труда Христина Христова по делото за обира и палежа на апартамента й. Обвиняем е 30-годишният Николай Павлов от София. Жилището на Христова в кв. "Разсадника" беше ограбено и подпалено на 3 август 2003 г. Съдът прие и гражданския иск на Христова за 18 хил. лв. за претърпени имуществени вреди. Павлов заяви, че ще дава обяснения след разпита на свидетелите и вещите лица.

Над 87% от парите на МВР отивали за заплати

Бюджетът на МВР не се разпределя правилно - едва 13% от него отиват за техника, бензин и други консумативи, свързани пряко с борбата с престъпността и тероризма. Останалите 87% се дават за заплати, заяви Борислав Китов от БЗНС-НС. Представители на партията вчера се срещнаха с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и го поздравиха за позицията му при опитите за чистки в службите.

Президентът на Сърбия и Черна гора пристига в четвъртък

Президентът на Сърбия и Черна гора Светозар Марович пристига в четвъртъкна официално посещение в България по покана на българския си колега Георги Първанов. Двамата ще направят преглед на споразуменията, постигнати при официалното посещение на Първанов в Белград миналата година, съобщи президентската информационна служба.

Съюзът на юристите предлага Димитър Гочев за омбудсман

Съюзът на юристите вчера обяви, че започва акция по лансирането на кандидатурата на бившия конституционен съдия и член на Европейския съд в Страсбург Димитър Гочев за омбудсман. Кандидатурата на Гочев се подкрепя от цялата юридическа общност в България - сдруженията на съдиите, прокурорите, следователите и юрисконсултите, юридически факултети и много неправителствени организации.

ДСБ организира среща за 18 ноември

ДСБ организира среща във ВИАС на 18 ноември за всички, които са били на площад "Св. Александър Невски" на първия свободен митинг на същата дата през 1989 г., съобщи вчера зам.-председателят на партията Веселин Методиев. Той каза, че за ДСБ 10 ноември не е ден на изградената българска антикомунистическа общност.

Прокуратурата разследва областния управител на Видин

Видинската районна прокуратура е образувала предварително производство за документна измама срещу областния управител Мартин Дончев и специалист в отдел “Държавна собственост” от областната администрация. Разследването е по разпореждане на Върховната касационна прокуратура и е за документно престъпление - за преактуване на общински имот като държавен.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах