Здравната каса разследва частна болница за източване

Частната болница “Ескулап” в Пазарджик се е възползвала от пропуски в закона и липсата на урологичен стандарт и е декларирала, че извършва месечно по 50 операции за отстраняване на камъни от бъбреците, като на повечето пациенти тази интервенция е прилагана пет месеца поред. В същото време леглата в болницата са едва 10 и с тази база “Ескулап” успешно конкурира по финансов резултат общинските болници, които разполагат с над 100 легла. Това заяви директорът на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Пазарджик д-р Васил Попов. Според експерти в касата това е начин за източването й.

Без да коментирам дали мениджмънтът на здравното заведение е добър или лош, ни притеснява фактът, че не на един пациент са разбивани камъни в бъбреците в продължение на три, четири или пет месеца, допълни шефът на касата в Пазарджик. За един пациент по тази пътека касата плаща 467 лв. месечно. В случая обаче става дума за около 50 случая месечно, което означава, че по тази пътека болницата е получила от касата около 20 хил. лв., изчислили от РЗОК.

Управителят на специализираната хирургична болница “Ескулап” д-р Емил Тричков категорично отхвърли обвиненията и подчерта, че здравното заведение е второто в България, което разполага с уникална урологична апаратура. "Заради апарата “Дорние” в Пазарджик пристигат пациенти от цялата страна с бъбречни проблеми. Нерядко това са цели семейства с по няколко камъни в бъбреците и за да се изчисти напълно органът, се налагат по няколко интервенции", обясни Тричков. Той подчерта, че е нереално сравнението с общинските болници, тъй като в частното заведение стремежът е възможно най-бързо да се освободи легловата база, за да се използва за лечението на повече пациенти.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK