БСП губи избиратели

След сравнително дълъг период на нарастваща електорална подкрепа, която отвеждаше БСП на ръба на абсолютното парламентарно мнозинство, през октомври - за пръв път от дванадесет месеца, партията бележи отлив на потенциални избиратели, показва последното социологическо проучване на агенция "Алфа рисърч".

Дали това е моментен спад или начало на тенденция могат да покажат едва изследванията през следващите месеци. Това, което може със сигурност да се твърди сега, е, че се наблюдават някои симптоматични промени в електората на БСП, които оказват влияние и върху подкрепата за останалите партии, коментира Геновева Петрова от агенцията. Твърдото електорално ядро на БСП - възрастните избиратели от по-малките населени места, пенсионерите, хората с най-ниски доходи - остава стабилно. По-мобилната периферия обаче, обхващаща хора на средна възраст, главно работници от областните градове и хора със средни доходи, свива подкрепата си за социалистическата партия. Резултатът според социолозите е изключително интересен - част от тези избиратели заемат изчаквателна позиция, включвайки се в групата на “негласуващите”, но друга се преориентира към НДСВ.

Така, след като през пролетта на 2004 г. НДСВ съумя да се възползва от кризата в дясното пространство и да привлече част от потенциалните “сини” гласове, “жълтите”, изглежда, започват да стават възможна алтернатива и за колебаещите се левоцентристки избиратели, посочва Геновева Петрова. Според нея това е причината в момента да не се наблюдават съществени промени в подкрепата за десните партии. За СДС биха гласували 8.6%, за ССД - 2.3%, за ДСБ - 1.5%, за ВМРО - 0.8%, за БЗНС-НС - 0.5%.


"Алфа рисърч" отбелязва, че БСП бележи спад в ясно определени социални групи, като част от тях се пренасочват към НДСВ, чиято подкрепа достига 13.3%. За разлика от твърдите привърженици на социалистическата партия предпочитанията на тези групи избиратели се определят не толкова от идеологически аргументи, а от преценката за предлаганите алтернативи и отражението им върху техния икономически и социален статус. "През последните месеци социалистите обаче не успяха да излъчат нито ясни тези за управленска програма, нито вариант за управленски екип. Напротив, част от противоречията намериха открит израз в публичното пространство чрез взаимно оспорващите се тези на висши представители на БСП. Като най-сериозна слабост на партията, която продължава да заема първо място в предпочитанията на избирателите и поради това се разглежда като бъдеща управляваща политическа сила, се възприема именно липсата на кохерентен управленски екип", коментира Геновева Петрова.

Сегашния си потенциал БСП дължи преди всичко на имиджа си на “просоциална партия”. Тя продължава да се възприема като най-способна да се справи с проблеми като образование, здравеопазване, ограничаване на безработицата. Но по въпросите от икономически порядък - запазване на финансовата стабилност, осигуряване на инвестиции и икономически растеж, а също и по отношение на интеграцията на страната в евроатлантическите структури общественото мнение запазва висока степен на скептицизъм. Доколкото и икономическите, и социалните проблеми са сред най-важните приоритети на избирателите, по-нататъшната динамика на електоралните нагласи ще се определя в голяма степен и от това коя партия ще съумее да легитимира своя подход и образ като най-адекватни на социалните предизвикателства, посочват социолозите от "Алфа рисърч".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK