В Борисовата градина засега няма да се строи

Главният архитект на София Стоян Янев оттегли временно предложения от него план за застрояването на Борисовата градина в карето между бул. "Евлоги Георгиев", "Цариградско шосе", "Пейо Яворов" и "Драган Цанков". Мотивът му беше, че планът е върнат от комисията по устройство на територията до изясняване на собствеността на парцелите. Общинарите поискаха и да се визуализират новите строежи на мястото на стадион "Юнак" и колодрума. Янев дори изрази учудване как точката е попаднала в дневния ред на вчерашното заседание на Столичния общински съвет (СОС). Съветниците възложиха на кмета Стефан Софиянски да проучи възможностите за изграждане на изгорялата лятна естрада в Борисовата градина.

Междувременно инициативата "Граждани за зелена София", която обединява 35 неправителствени организации, възрази срещу застрояването. Те настояват да бъде изработен устройствен план на цялата Борисова градина, който да се подложи на обществено обсъждане, както изисква Законът за устройство на територията. Неправителственият сектор напомни на съветниците, че в момента се водят няколко съдебни дела, сред които за възстановяване на собствеността на стадион "Юнак" като публична държавна собственост, както и срещу регулацията на трасето за метрото.

Два милиарда евро инвестиции са необходими за изграждане на инфраструктурата на София, каза председателят на СОС Владимир Кисьов. Той отчете какво е свършил общинският съвет за една година. В същото време за 2005 г. правителството е предвидило за капиталови разходи едва 6 млн. лв., посочи Кисьов. Той съобщи, че отново се намалява размерът на преотстъпения данък общ доход от 37% за тази година на 32% за догодина.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK