Още шестима с отрязан достъп до тайните на НАТО

Поне шестима български представители - военни и цивилни, чиито имена не са били огласени публично, са били отрязани от достъп до секретна информация на НАТО. В интервю за "Дарик радио" в понеделник председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова заяви, че комисията е отхвърлила около десет искания за сертификат за достъп до класифицирана информация на алианса.

Половината от отказите са за цивилни, а другата половина - за военни, уточни тя, но отказа да назове имена. От приемането на България в Северноатлантическия пакт през април досега бяха огласени публично само четири случая на отрязан достъп до натовски тайни. Документи не получиха посланикът на България в Брюксел Емил Вълев, номинираният за представител на страната ни в европейското командване на НАТО ген. Павломир Кънчев, определеният за посланик в Канада Любомир Тодоров и командващият бойната авиация ген.-лейт. Димитър Георгиев.

България все още не получава секретни документи на Европейския съюз, така че не може да се говори за неспособност за опазването им. Така Цвета Маркова коментира публикацията във в. “Интернешънъл хералд трибюн” от 11 ноември, че България е една от причините да бъде спряна ефективната обмяна на разузнавателна информация между ЕС и НАТО. Според автора на статията това излага на риск успешното провеждане на най-голямата военна операция на евросъюза в Босна и Херцеговина. За България се посочва, че "все още не е прочистила висшите нива на своите военни и разузнавателни служби от хора, преминали обучение в бившия СССР". По думите на Цвета Маркова сертификати за достъп на класифицирана информация на ЕС ще бъдат издавани, но това ще стане след няколко години.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK