Парламентът прие окончателно по-ниския данък печалба

От следващата година корпоративният данък ще е 15% вместо сегашните 19.5%. Това реши парламентът в сряда с приемането на второ четене на промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). По предложение на "Новото време" депутатите решиха да се освободят от облагане даренията на компютри и периферна техника за тях в полза на училища и университети. От 30% на 50% беше повишена амортизационната норма за данъчни цели за нови машини и оборудване.

Нововремци прокараха и предложението си да не се облагат с данък дивидентите, начислени на лица от Европейския съюз. За местни лица данъкът се намалява от 15% на 7%, а във всички останали случаи той ще е 15%. Според експерти обаче това може да доведе до съдебни претенции от страна на компании, които не са от европейски държави, тъй като на практика се дискриминират инвестициите според произхода им.

Депутатът от СДС Никола Николов предложи преводите на български фирми към техни офшорни поделения да се облагат с 10% еднократен данък при източника. Значителна част от българските фирми се възползват от по-ниските данъци в офшорните зони, разкриват там свои дъщерни дружества и прехвърлят капитали, еднократното облагане ще играе ролята на въздържаща мярка за такива парични преводи в чужбина, обясни Николов. Предложението обаче не беше прието. Председателят на бюджетната комисия Нина Радева обясни, че корпоративното подоходно облагане е върху крайната печалба, а не върху парични потоци.


Окончателното приемане на ЗКПО беше отложено, защото все още не са уточнени данъчните облекчения, които ще ползват физическите и юридическите лица, когато правят дарения към създадения по предложение на НДСВ фонд за лечение на болни деца.

- - - - - - -

Наследниците по права линия (съпрузи, деца, внуци) няма да плащат данък наследство, решиха депутатите с промените в Закона за местните данъци и такси. За братя, сестри и техните деца данъкът ще бъде 0.7% за наследствен дял над 250 хил. лв., а за всички останали наследници ще се облагат с 5% за суми над 250 хил. лв. Първоначално правителството предложи данък наследство напълно да отпадне. Впоследствие бюджетната комисия определи праг, над който да се начислява. По време на дебатите вчера левицата протестираше срещу приетото предложение. Депутатите от "Коалиция за България" предлагаха да има диференцирана скала, но предложенията им не бяха приети. Според левицата отпадането на данък върху наследството облагодетелства царското семейство.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK