Парламентът отмени пътния данък заради винетките

Парламентът отмени пътният данък от 1 януари следващата година, след като в четвъртък прие окончателно на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси. Промяната е свързана с въвеждането на винетната система в България.

Депутатите решиха да отменят данъка при дарение между роднини по права линия и съпрузи. Досега данъкът при дарение на имущество се начисляваше върху оценката на прехвърляното имущество и беше в размер на 0.5%.

Остана разпоредбата, според която с 0.7 на сто се облагат даренията между братя и сестри и техните деца. При дарения между лица извън изброените в закона данъкът се начислява върху оценката на прехвърляното имущество и е в размер на 5%.


Депутатите приеха предложението на народния представител от ОДС Васил Маринчев в общините, за които общинските съвети са приели за база при определяне на такса-смет да се използва данъчната оценка, таксата да се събира от данъчната администрация.

От 1 януари 2006 г. местните данъци ще се плащат в брой в касите на общинската администрация или безкасово по съответната сметка.

В програмата на Народното събрание за четвъртък е и второто четене на измененията в Закона за акцизите, първото четене на законопроектите за бюджетите на държавното обществено осигуряване и на НЗОК за следващата година, както и промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2004 година.

Очаквайте подробности!

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK