Джеймс Пардю: Да бъдем добри съседи

Във вторник вечерта посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю се срещна с жители на столичния квартал "Лозенец". Поводът беше предстоящото откриване на новото американско посолство. На поканите на дипломата, пуснати в пощенските кутии на живеещите в района, се отзоваха около трийсетина души, предимно кореняци. Учители от 21-во училище "Христо Ботев" доведоха ученици от горните класове, за да напълнят студения физкултурен салон. Дойдоха зам.-кметът на София Иван Гечев и кметът на район "Лозенец" Любомил Иванов. На сбирката се роди нова гражданска инициатива "Красиво посолство = красив квартал".

-----------------------------

"Да бъдем добри съседи" - това послание отправи посланик Джеймс Пардю към жителите на "Лозенец". "Поискахме срещата тук, защото съвсем скоро ще бъдем съседи. Искаме да разберете какви сме ние, да се развиваме заедно и нещата да вървят добре" - каза той.


Комплексът, в който посолството ще се нанесе от Нова година, не е построен върху паркова територия, напомни дипломатът и показа снимки на терена от ноември 2000 г., на които се виждат запустели сгради. Уточнението беше отговор на тезата, налагана от главния архитект на София Стоян Янев, че сградата е "изяла" зелени площи. Атаката с този мотив тръгна, след като Пардю публично се застъпи за градините в София и организира кръгла маса по проблема. "Мястото никога не е било част от Южния парк, а изоставен обект. В миналото е бил използван от военните. След това имотът е бил реституиран и ние го купихме от собствениците", разказа американският дипломат. Той допълни, че е избрано след няколко години търсене. Заместник-кметът по строителството Иван Гечев го подкрепи. Той потвърди, че районът е бил запуснат. Нелепо е да се твърди, че американското посолство се строи върху зелени площи, застъпи се и гражданин.

Сега има поне

20 пъти повече дървета

отколкото преди строителството, каза Пардю. Засадихме 400 нови дървета и храсти и ще продължаваме, обеща американският дипломат. Той се извини на гражданите за притесненията, прахоляка и затворените улици по време на градежа и обеща до месец всичко да бъде разчистено.

Посланикът изтъкна положителните страни за квартала - повишаване на стойността на имотите и разширяване на търговската мрежа. Той призова за организиране на гражданска група, която заедно с посолството да се грижи и да защитава Южния парк. Обеща и дарения и помощ за училищата наоколо. Американската мисия ще доведе и до повече сигурност в квартала - освен охраната на посолството ще има и засилено присъствие на полицаи, което ще се усети от гражданите.

Обществеността поиска съдействие за решаването на местните проблеми. Зам.-кметът Гечев помоли столичани да не занимават посланика с битовизмите си, но никой не го послуша. Заваляха оплаквания за зелените площи, улиците, трафика в квартала и топлофицирането му, застрояването. За 15 години нищо не е направено, негодуваха присъстващите.

"От 14 години алеята зад посолството не се поддържа, превърнала се е в джунгла. Построиха се и две сгради на съмнителни бизнесмени, за наш срам върху римска постройка", възмути се 60-годишен столичанин. Той разказа за опити за палеж на дървета, застрояването на детски площадки, превръщането на част от квартала в "грозно строително сметище". Друг призова да се спре агресивното строителство, защото от най-красив

"Лозенец" се превърна в бетонно гето

Иван Гечев веднага прехвърли отговорността за застрояването на зелените площи на съда. Подобно на кмета Софиянски и той заяви: "Какво можем да направим, след като съдът връща земите и разрешава строителството", макар че изследване на USAID показа, че не съдът, а общината е върнала имотите в над 80 на сто от случаите и по закон тя определя къде и какво да се строи.

Гражданите се вълнуваха дали заради посолството ще бъдат затваряни улици. Настояваха за организация, която да гарантира сигурността на децата. Заместникът на Софиянски заяви, че няма да има промяна в организацията на движението в района. Ремонтирана е ул. "Козяк", от която ще се влиза в комплекса. Направена е и връзката с масовия градски транспорт. Остава да възстановим ул. "Богатица" и така ще облекчим движението по бул."Черни връх", каза кметът на "Лозенец".

Хората масово негодуваха и от мръсотията. Живеещ на улица "Димитър Къркеланов" дори поиска тя бъде кръстена на виден американец, за да е сигурно, че посолството ще я поддържа чиста.

Най-важните въпроси по думите на Пардю бяха на децата. "Около училището непрекъснато се събират наркомани. Понякога влизат дори в училищния двор и никой не ги гони", оплака се ученик. Негов връстник поиска да се пуснат лампите по улиците, защото вечер било страшно. Кметът на района се зарече до края на мандата му "Лозенец" да светне.

------------------------------------

Новият комплекс на посолството на САЩ е на площ от 40 дка, разгърнатата застроена площ е 10 хиляди кв.м. При строителството са налети 20 хил. куб.м бетон и са използвани 2267 т стомана. В строителството са вложени 70 млн. долара, а инвестицията в местната икономика се оценява на около 20 млн. долара, каза посланик Джеймс Пардю.

Изпълнител на обекта е американската компания "Дж. А. Джоунс кънстръкшън къмпани". Не е имало ден, в който да са работили по-малко от 300 българи на обекта, като понякога са стигали до 900 души, каза Пардю.

Новият комплекс ще събере дипломатическата мисия, консулския отдел, културния център, Корпуса на мира и други представителства, които сега са на осем места в София. В новия луксозен комплекс ще работят 120 американци и 283 българи. Ще се настанят и 12 американски агенции.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK