Първото открито заседание на ВСС извади стари конфликти

Първото публично заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера премина в конфликт между прокуратурата и Върховния касационен съд (ВКС) за ремонта на Съдебната палата в София. Медиите бяха допуснати половин час след началото на сбирката, като през това време магистратите обсъдиха при затворени врати как точно да спазят решението на съда, който ги задължи да заседават в присъствието на журналисти.

Членовете на ВСС демонстрираха спокойствие пред камерите и микрофоните, като разгръщаха делово папките за заседанието, все едно са сами в залата. Начало на срещата даде председателят на ВКС Иван Григоров, срещу когото са упреците на обвинителите за стопанисването на Съдебната палата. Пред погледа на медиите той настоя обсъждането на проблема да се отложи, защото едва вчера е получил писмото на шефа на отдел "Следствен" във Върховната прокуратура Цеко Йорданов, в което се иска правосъдното министерство да поеме ремонта на палатата вместо ВКС. Въпреки молбата на Григоров да не говори неподготвен, петимата прокурори в съвета един след друг започнаха да го атакуват и го принудиха да се обяснява за проблема.

Пръв от противоположния края на елипсовидната маса, около която заседават магистратите, се изказа зам. главният прокурор Митьо Марков, който предложи ВСС да създаде комисия за управлението на сградния фонд или на всеки обект да се назначи мениджър. Той заяви, че палатата в София е стопанисвана незаконно от Григоров през последните години. Прокурорите сякаш се бяха разбрали предварително да засилват един след друг обвиненията срещу съдията.


Веднага след Марков се изказа бившият шеф на Военно-апелативната прокуратура Николай Ганчев, който хвърли бомба с твърдението, че Григоров се е опитал да го накара да заобиколи Закона за обществените поръчки (ЗОП). "Получих писмо от г-н Григоров, в което ме кара да поискам от МВР да удостовери, че работим със секретни документи и да разреши да не провеждаме конкурс за ремонта на сградата на прокуратурата на ул. "Позитано", но аз няма да заобиколя закона", заяви развълнувано Ганчев. "Да не слагаме каруцата пред коня", отговори Григоров и отново настоя обсъжданията да спрат. "Аз не съм венчан за Съдебната палата и ако съветът реши, друг ще поеме управлението й", заяви той вече видимо ядосан от прокурорската упоритост. Търсеният конфликт ескалира в остра размяна на реплики между Ганчев и Григоров.

Зам.-председателят на ВКС Румен Ненков, който стои между прокурорите в съвета, се опита да успокои обстановката и призова да се намери разрешение на проблема, защото задълбочаването на конфликтите между звената в съдебната система е лош сигнал за Европейския съюз. Никой обаче не се впечатли от сянката на Брюксел. Чак тогава се намеси главният прокурор Никола Филчев, който въпреки че стои до Григоров, нито веднъж не го погледна. Той обобщи в две изречения обвиненията на подчинените си към шефа на ВКС и така сложи точка на спора. В крайна сметка първото публично заседание на ВСС завърши без решение.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK