Частна болница съди директора на здравната каса в Пазарджик

Съдебен иск за клевета и нанесени неимуществени вреди заведе ръководството на частната пазарджишка болница “Ескулап” срещу директора на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) д-р Васил Попов. Това съобщи за “Дневник” управителят на лечебното заведение д-р Емил Тричков. Исканото обезщетение е за 50 хил. лв.

“По съдебен път ще потърсим отговорност от д-р Попов за разпространение на неверни твърдения, опетняващи името на болницата, и за недопустимо публично изнасяне на поверителни данни от финансовите ни отчети”, заяви д-р Тричков. На пресконференция в началото на месеца д-р Попов заяви, че възползвайки се от пропуски в законодателството и липсата на урологичен стандарт, в “Ескулап” твърдят, че са разбивали по 5-6 пъти камъни в бъбреците на един пациент и така източвали касата. Още тогава д-р Тричков отхвърли обвиненията и категорично заяви, че не може да се говори за фиктивна медицинска дейност. Той допълни, че липсата на стандарт по урология не е проблем, тъй като има рамков договор и клинични пътеки, т.е. има регламентация, която болницата спазва. Неколкократните процедури на един и същ болен се налагали, защото разбиването на камъни не винаги ставало с една операция. Д-р Тричков подчерта, че болницата не търси конфронтация със здравната каса, а единствено защитава доброто си име.

“Като човек, който отговаря за парите на гражданите, аз трябва да контролирам как те се харчат, върша си работата и нямам лично отношение към “Ескулап”, заяви д-р Попов. От началото на годината РЗОК е извършила шест проверки в частното заведение. По конкретната пътека “Екстракорпорално разбиване на камъни в бъбреците” констатациите, съдържащи се в протоколите от проверките, нямат нищо общо с оповестеното от д-р Попов, подчерта управителят на “Ескулап”. От 76 проверени случаи в 13 е описана ехографска находка на уростаза, което е задръжка на урина в бъбрека, а това не може да стане, поясни д-р Тричков. Направеното от д-р Попов сравнение за оборота на “Ескулап”, където има 10 болнични легла, и оборота на общинските здравни заведения с по 100 легла Емил Тричков окачестви като нелоялно и търсещо конфронтация между клиниката и общинските болници. Ръководството на частната болница смята, че в сравнението за оборота има подтекст, че в “Ескулап” се краде.

Д-р Тричков обяснява големия брой пациенти в болницата с факта, че клиничната пътека за разбиване на камъни в бъбреците предвижда един ден престой на болния, както и с това, че "Ескулап" разполага с уникална за Южна България немско-швейцарска урологична апаратура.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK