Цвета Маркова: Военните бавят искания за достъп до тайни на НАТО

Председателят на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова отхвърли в понеделник обвиненията, отправени от шефа на Генщаба Никола Колев, че комисията се бави и е дала съвсем малка част от поисканите от военните разрешения за достъп до тайните на НАТО. Това абсолютно не е вярно, заяви пред Би Ти Ви Маркова и на свой ред обвини военните, че са забавили подаването на искания за проверки.

"Реагираме абсолютно мигновено, но при всички случаи трябва да имаме и искания. Няма шанс да бъде отговорено на въпрос, който не е зададен, т.е. комисията трябва да бъде попитана", посочи Маркова.

Тя напомни, че исканията се подават от командирите на поделенията и посъветва военните да се обаждат в комисията лично и да проверяват дали техните дела са там и дали има въобще направени искания за тях. Маркова заяви, че от пролетта на 2003 г. настоява за експедитивност при подаването документите за сертификати. За съжаление, организацията при военните беше създадена през декември 2003 година, така че е обяснимо и закъснението, с което бяха направени исканията, коментира тя.

Шефката на ДКСИ съобщи, че досега са отправени 1055 искания и са издадени 987 сертификата. Останалите документи били в процедура на проучване от военното контраразузнаване. Маркова не посочи точната цифра на отказаните допуски, но заяви, че тя е абсолютно незначителна като процент към съотношението на издадените сертификати. Тя каза още, че преди време ДКСИ е изпратил писмо с искане Генщабът да посочи лицата, чиито сертификати са забавени или които спешно трябва да заминат, но комисията не получили отговор. В същото време Маркова отрече да има напрежение между комисията и Генщаба. В отговор на въпрос тя не е отрече, че е възможно да има опити за оказване на натиск върху комисията, но заяви,че се отнася към тях с необходимата толерантност.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK