Законът на Черноморското крайбрежие тръгна за съгласуване

Актуализиран проект на закон за Черноморското крайбрежие е изпратен за съгласуване до министерствата и ведомствата, които касае, съобщи във вторник пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. При подготовката на проекта са взети предвид постъпилите предложения след обявяването на първоначалния вариант на закона, както и препоръките, направени при проведените срещи и обществени обсъждания.

Законът дефинира понятията "крайбрежна плажна ивица" и "морски плаж" и определя обхвата на публичната държавна собственост по Черноморското крайбрежие. Той гарантира свободния достъп до плажовете и свободно движение по протежението на брега. Регламентират се и начините на ползване на изключителната държавна собственост и задълженията на държавните органи в тази насока.

Проектозаконът регулира развитието на туризма чрез обвързване с наличието на свободни капацитети на плажовете, определени на нормативна основа и при доказани възможности за водоснабдяване и канализация. Определя се и режим на застрояване на защитените крайбрежни зони, посредством точни показатели и редица ограничения.

Целта е постигане на разумно застрояване на териториите, намиращи се непосредствено зад плажната ивица и постепенно увеличаване на интензивността на застрояване с нарастване на разстоянието на съответния имот от морския бряг.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK