И частните болници да бъдат финансирани от бюджета, искат депутати от НДСВ

От бюджета на Министерството на здравеопазването въз основа на договор да се плаща за медицински дейности, извършени и от частни болници, предлагат членове на здравната комисия, депутати от НДСВ. Те са поставили въпроса снощи на заседание на ПГ на НДСВ, но групата не се е произнесла. 

Председателят на парламентарната здравна комисия Атанас Щерев /НДСВ/, който е един от инициаторите на предложението, поясни, че то е свързано с промени в преходни и заключителни разпоредби в Закона за бюджета за 2005 г. При приемането в Министерския съвет на бюджета виждаме, че се е промъкнала клауза, която е противоконституционна, защото пише, че държавата субсидира държавните и общински болници, а това е дискриминация на частните болници, посочи той. Сигурен съм, че ако бъде това бъде прието в сегашния вариант, ще бъде сезиран Конституцонният съд, допълни Щерев.

Изменението предвижда на всички болници, независимо дали са частни, държавни или общински, да се заплаща за дейност. Ако не е извършена дейността, няма да се плаща, уточни Щерев. 


Той уточни, че министерството ще сключва договор с тези частни болници, които са съгласни да лекуват по определените от министерството цени и условия. Той отбеляза, че с договорите ще се определят съответните дейности, за които ще се плаща от бюджета на министерството.Парите трябва да следват пациента и той трябва да може да реши къде да се лекува, без да трябва да плаща в брой, заяви председателят на здравната комисия. По думите му ще се получи така, че в някои болници пациентите няма да влязат и това ще принуди лечебните заведения да се преобразуват. Според него в държавните, големите болници, отиват най-тежко болните и огромният паричен ресурс ще отива точно там.Щерев не се съгласи с тезата, че частното здравеопазване е кешово здравеопазване, защото според него става точно обратното - кешовото здравеопазване е в държавнте болници. Нашата цел е да махнем кешовите плащания навсякъде, хората плащат над 1 милиард лева от джоба си и ако това не спре, ще се срине цялото здравеопазване, добави той.

Антония Първанова /НДСВ/ възрази срещу въвеждането на измененията точно сега. Според нея ако частните болници усвоят голям ресурс, това ще доведе до намаляване на средствата, които се отделят за държавни болници и ще се наложи държавните лечебни заведения да закриват отделения.

Първанова дори коментира, че е възможно промените да предизвикат много бързо изразходване на средствата за заболявания, за които е най-добра печалбата. Според него има опасност да се извършват много дейности, които не са от първостепенно значение.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK