Частните болници сблъскаха интереси в НДСВ

Министерството на здравеопазването да плаща за медицински дейности и на частните болници, предлагат депутати от НДСВ, които са членове и на здравната комисия. Късно вечерта във вторник въпросът е бил поставен на заседанието на парламентарната група на партията, но тя не се е произнесла. В момента частните клиники получават пари само от здравната каса, ако искат да работят с нея и отговарят на изискванията й.

Председателят на комисията доц. Атанас Щерев, който е един от инициаторите на предложението заедно с колегата си Цветан Ценков, поясни, че това може да стане с промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета за 2005 г. Сега там е записано, че министерството субсидира само държавните и общинските болници. Това според Щерев е противоконституционно и дискриминира частните клиники. Сигурен съм, че ако това бъде прието в сегашния вариант, ще бъде сезиран Конституционният съд, заплаши Щерев, който е основател и акционер в лечебно заведение за ин витро оплождане.

Предложението на депутатите предвижда на всички болници, независимо дали са частни, държавни или общински, да се плаща за извършена работа. Сега по тази схема се финансират само държавните и общинските болници, когато лекуват заболявания, които не са включени в националния рамков договор и затова не се плащат от здравната каса. Щерев предлага Министерството на здравеопазването да сключва договор с тези частни болници, които са съгласни да лекуват по ведомствените цени. Парите трябва да следват пациента и той трябва да може да реши къде да се лекува, без да трябва да плаща в брой, заяви председателят на здравната комисия. Според него в големите държавни болници отиват най-тежко болните и огромният паричен ресурс се насочва натам. Целта на предложението е да се премахнат плащанията в брой, каза Щерев.


Антония Първанова от НДСВ обаче възрази срещу това промените да се извършат точно сега. Според нея, ако частните болници усвоят голям ресурс, това ще намали средствата, които се отделят за държавните, и ще се наложи те да закриват отделения. Първанова каза, че е възможно промените да предизвикат много бързо харчене на пари за заболявания, от които печалбата е най-голяма. Преди време Щерев предложи държавата да плаща и за ин витро опложданията, които са сред най-скъпите процедури.

-------------------------------------------------

Смъртността в България е сред най-високите в Европа, показа проучване на френския Институт за изследване на здравето (ISS). В началото на десетилетието тя е била 8.5 на 100 хил. души годишно, което е незначително под смъртността в държавите - рекордьори в Европа - Литва, Латвия, Естония и Румъния. Докато в тези четири страни нивата на смъртност се движат от 9.2% (Румъния) до 11.5% (Латвия), в Западна Европа общата смъртност е между 3.6% (Швеция) и 5.3% (Португалия).

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK