Нови "престрелки" заради натовските тайни

Началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев критикува в сряда работата на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и препоръча на председателя й Цвета Маркова да подобри качеството на службата. Упреците на генерала станаха пореден рунд от размяната на реплики между двамата, този път заради разминаването в данните за поисканите и издадените сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО. Отношенията между двете институции се изостриха, след като ДКСИ отказа да даде сертификат за тайните на алианса на началника на военновъздушните сили ген. Димитър Георгиев.

В сряда Колев каза, че няма да прави предложение за смяната на Георгиев, въпреки че преди две седмици даде знак за възможен такъв ход. "Няма законово основание да го правя, а и ген. Георгиев си върши перфектно работата", посочи вчера шефът на Генщаба. Миналия четвъртък се проведе заседание на Съвета на началник-щабовете, на което е била направена експертиза за способността на Георгиев да си върши работата въпреки отказания му допуск. Според "Медиапул" упорството на Колев идва от позицията на президента Георги Първанов, който се обяви против кадруването в армията по този начин и то в навечерието на изборите.

До поредния словесен сблъсък се стигна в сряда, след като преди дни Цвета Маркова обави, че в комисията са постъпили 1055 искания за натовски сертификат от военни, а са били издадени 987 свидетелства. Колев посочи обаче, че поисканите разрешения са 757, от които е било отговорено на 265. Генералът обясни вчера, че за някои офицери исканията са били направени преди повече от осем месеца. Той уточни, че Маркова говори въобще за военни, докато той - за Българската армия, извън която има доста служещи в Министерството на отбраната. "В Генщаба се води много стриктна отчетност за всеки отделен човек кога е поискано разрешението и кога е получено. По-добре г-жа Цвета Маркова да си въведе ред в отчетността", призова той. Председателката на ДКСИ беше посъветвана още "да си гледа задълженията и да ги изпълнява както е записано в закона". Законновият срок ДКСИ да се произнесе по всяко искане е два месеца, разясни Колев.


"Нямаме притеснения за каквото и да е забавяне", каза вчера Маркова, цитирана от БТА. Според нея това е деловоден проблем в Генералния щаб. Решенията за поисканите допуски са изпратени от нас, оттук нататък какво правят те с тях не мога да отговоря, обясни тя. По думите й ДКСИ действа максимално професионално. "Отнасяме се с необходимото разбиране към Генералния щаб, който основа своята служба по сигурността едва през декември миналата година и очевидно на тази нова служба и беше необходимо време да задвижи процедурата", каза още Маркова.

В задочния спор за работата на ДКСИ се включи в сряда и военният министър Николай Свинаров. Той призна, че има забавяне в предоставянето на достъп на български офицери до класифицирана информация на НАТО, но "то не е по-голямо в сравнение с практиката на останалите новоприети в пакта държави". 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK