НДСВ: Не можем да реформираме съдебната власт с шашми

Поредната оригинална идея как да се избегне свикването на Велико народно събрание, но да се промени конституцията в частта й за мястото на прокуратурата, разедини представителите на политическите сили в четвътък. Юристи от мнозинството, левицата и десните партии дадоха противоречащи си тълкувания за това дали Конституционният съд (КС) може да бъде заобиколен и действащият парламент да промени основния закон. Схемата беше предложена от Демократическата партия (ДП) след среща на групата на Народен съюз с "Демократи за силна България" (ДСБ). Разговорът е част от консултациите, предложени от ДСБ за промени в конституцията във връзка със съдебната реформа. Лансираните в началото на седмицата от хората на Иван Костов идеи за промени в конституцията предвиждат следствието и прокуратурата да преминат към изпълнителната власт, а министърът на правосъдието да бъде и главен прокурор.

Основната теза, която ДП - партията, декларираща най-близки позиции с Костов, пусна в обращение след разговорите, е, че с решение на парламента за промяна в конституцията може да бъде заобиколен КС. Аргументите, които демократите и ДСБ в четвътък за първи път ясно формулираха, гласят, че съдът не може да се произнася по негласуван проектозакон за поправки в основния закон. От друга страна, след гласуването си текстовете стават част от самата конституция и КС не може да бъде сезиран за тяхната противоконституционност. С тази хватка може да бъде пренебрегнато тълкувателното решение на съдиите от 2003 г., че промени в структурата на съдебната власт може да направи само ВНС.

Бившият шеф на кабинета на Иван Костов - Николай Вълчев от ДП, поясни пред "Дневник", че идеята на партията да се премахне законовият текст за централизация в прокуратурата, а районните прокурори да се избират пряко, няма никаква връзка със словесната престрелка между бившия премиер и главния прокурор Никола Филчев. Предложенията са част от стратегията ни за съдебна реформа, гласувана от конгреса ни преди година, подчерта Вълчев. Въпреки това политици от "Новото време" и БСП заподозряха ДП, че прави услуга на Костов. Крайно време е партии, засегнати от главния прокурор, да престанат да говорят за свалянето му или за преместване на институцията към друга власт, възмути се Борислав Цеков от "Новото време".


Междувременно от "Кремиковци" и италианската "Уникредито", която купи Булбанк, вчера официално отрекоха обвиненията на бившия вътрешен министър Богомил Бонев, че Иван Костов е замесен в приватизацията им.

Левицата, нововремците, ДПС и СДС декларираха, че КС не може да се пренебрегва. Според Янаки Стоилов, Борислав Цеков и Четин Казак КС има право да следи за законосъобразността на законите за промяна на конституцията, така че не може да бъде приет текст, който противоречи на действащите конституционни текстове. Не приемам подхода първо да се пита КС какви промени може да направи само ВНС, а после да се вземе решение тези промени да се правят от обикновен парламент, заяви Емануил Йорданов от СДС.

Юристите от НДСВ заключиха, че дори предложената от ДП стратегия да е успешна, не е морална. Не можем да направим съдебна реформа с шашми, КС не може да се залъгва така, а и този парламент има достатъчно други цели, отсъдиха царистите.

------------------------------------------------

Идеите на Демократическата партия:

- Парламентът може да промени мястото на прокуратурата, като приеме закон за промяна на конституцията. КС не може да се произнесе по проектопоправките, докато не са гласувани, нито след това, когато те стават част от самата конституция.

- Да се въведе пряко избиране на районни прокурори и първоинстанционни съдии. Апелативните и върховните съдии да се избират от парламента с мнозинство от две трети. Предложението не се подкрепя от другите партии.

--------------------------------------

Борислав Ралчев, НДСВ: Този парламент няма време

B: Съгласен ли сте с политици, които твърдят, че този парламентът може да направи всякаква промяна в конституцията, дори ако тя засяга държавното устройство, въпреки Конституционния съд (КС). Според тях, докато се обсъжда проектозакон за промяна на основния закон, той не може да се атакува от КС, защото не е окончателен, а след гласуването текстовете стават част от конституцията и тогава КС може да даде само тълкувателно решение?

- Един от принципите, по които работи КС, е че колкото пъти е сезиран по определен въпрос, толкова пъти може да се произнася, за разлика от останалите съдебни решения, които са окончателни. Друг принцип е, че КС се произнася само по налични текстове. Мое лично мнение е, че с решение номер 3 от 2003 г. КС измени на тази логика, като се произнесе по бъдещи текстове. Тезата, че ако всички политически сили демонстрират политическа логика, КС няма да може да реагира, е вярна само частично. Защото има и други независими субекти, които могат да сезират съда.

B: Все пак приемате ли, че и сега са възможни промени?

- Е, трябва да направя справка и да видя какво е отношението на конституционните съдии. Очевидно се налага ние, политиците, да се консултираме с експертите.

B: Все пак смятате ли, че този парламент може да приеме подобна поправка?

- Вижте, трябва да се прецени има ли технологично време това да стане, дали този въпрос има отношение към работата на 39-ото Народно събрание, към целите на парламента и какво е отношението на обществото. Разбира се, може да се мисли, но личното ми мнение е, че няма да има технологично време.

---------------------------------

Йордан Соколов, ДСБ: КС едва ли ще тръгне срещу общата воля

B: Съгласен ли сте с политици, които твърдят, че парламентът може да направи всякаква промяна в конституцията, дори ако тя засяга държавното устройство, въпреки КС. Според тях, докато се обсъжда проектозаконът, той не може да се атакува от КС, защото не е окончателен, а след гласуването текстовете стават част от конституцията и КС може да даде само тълкувателно решение?

- Не смятам, че КС не може да атакува такъв закон. Той си остава закон за промяна на конституцията и съдът може да бъде сезиран. А и КС е приел решение, че може да упражнява контрол и върху законодателни актове за промяна в конституцията. Но пък не е невъзможно да смени позицията си.

B: Кое решение позволява КС да упражнява контрол и над поправките в конституцията?

- Ако не се лъжа, това е записано в решение номер 3 от 2003 г., с което се определя, че само ВНС може да прави промени в структурата на съдебната власт. Но е спорно, защото КС може да се произнася само по това дали вече гласуван закон противоречи на конституцията или не. А щом се гласува закон за промяна на основния закон, той вече става конституция.

B: Но вие казахте, че КС може да атакува закона.

- Да. Въпросът е спорен. Зависи от съда.

B: Значи идеята ви е да внесете закон и се надявате КС да не го върне?

- Няма пречка да се внесе законопроект за мястото на прокуратурата и следствието, независимо от тълкувателното решение на КС. Той може и да не бъде атакуван от КС или да не бъде атакуван успешно. Достатъчно е няколко конституционни съдии да се разболеят в деня на гласуването. Въпросът е да се постигне политически консенсус и тогава едва ли КС ще тръгне срещу волята на парламента.

Използвани са въпроси и на други медии

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK