Билбордовете ще се поставят по нов ред

Кметовете да имат право да издават заповеди за премахването на незаконно поставените преместваеми обекти или рекламни и информационни табели предвиждат допълнения в Закона за устройство на територията. Те са внесени от депутатите от ОДС Васил Маринчев и Теодора Константинова.

С промените се въвеждат правила за премахването на билбордовете, дават се повече права на кметовете срещу незаконното строителство, както и на общинските съвети при вземането на решения за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост. Според вносителите очакваният ефект от промените е намаляване на предпоставките за корупция. Сега премахването на незаконните и рекламни табели става с общински наредби. Преместваеми обекти и рекламни съоръжения ще бъдат премахвани, ако са поставени без разрешение или в противоречие с одобрените строителни книжа, без правно основание в чужд имот или не отговарят на изискванията за безопасност на строежите, гласи законопроектът.

От 1000 билборда в София около 500 са издигнати след наложения мораториум в края на 2002 г., съобщи зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. Болшинството от тях са незаконно построени в частни имоти. Премахването им е трудно, защото собствениците вадят обезпечителна заповед от съда и процесът се блокира, обясни секретарят на общината Росен Желязков. Според него предвидената в законопроекта възможност обжалването на заповедите на кмета да не спира изпълнението им е разрешение на проблема. Герджиков призова съветниците да приемат по-бързо наредбите за рекламната дейност, за преместваемите обекти и за реда и условията за извършване на търговска дейност. Планирано е те да бъдат приети до февруари, каза Милена Стефанова, председател на комисията по местното самоуправление в общинския съвет.


Подготвяната наредба за рекламната дейност в София предвижда да се приеме генерална схема за разполагането на съоръженията, като местата ще се отдават чрез конкурс. Всички указателни табели, като "обущар", "фризьор" и т.н. ще изчезнат от центъра на столицата, каза Радомир Чолаков от ССД, който е автор на една от наредбите. Рекламните плакати ще се поставят на определени места. За целта се предвижда да се изградят около 250 афишни колони, като за лепенето на тях ще се плаща такса.

Партиите също ще дават пари за разлепване на предизборни плакати. Лепенето на афишите ще става само от фирми, избрани чрез конкурс. Предвижда се санкцията за незаконните плакати да стане 50 лв., а за билборд 500 лв., като, ако не се махне веднага, ще се начисляват по още 500 лв. за всеки следващ ден. В момента глобите са до 20 лв.

------

Предложения за допълнителни разходи за близо 12 млн. лв. към бюджета на София за 2005 г. направиха общински съветници и кметове на райони. Това стана по време на първото неформално четене на общинския бюджет на семинар в Сандански. Представеният от зам.-кмета Минко Герджиков проектобюджет е за 429 млн. лв. От тях 140 млн. лв. са държавен трансфер, 224 млн. лв. са собствени средства и 65 млн. лв. - заеми. Според председателя на общинския съвет Владимир Кисьов държавата ограбва столичани. Причината е намалението на приходите от данък общ доход. При бюджетна прогноза от 408 млн. лв. на София се дават само 131 млн. лв. Увеличаване на проходите от пазарите, рекламата и вдигането на наемите на общинските имоти са възможностите за запълване на бюджета.

-------

Столичната община планира да изтегли краткосрочен кредит от 38 млн. лв. за ремонти и ново изграждане на улици и булеварди през 2005 г. Средствата са за девет обекта, като за някои от тях вече е избран и изпълнител. Други 3 млн. лв. ще бъдат дадени за основен ремонт на седем улици:

ул."Габрово" от бул."Сливница" до ул."Скопие" и пробива до надлез "Надежда" - 6 млн. лв.

Пробив "Данаил Николаев" от Сточна до Централна гара- 6.5 млн. лв.

ул."Опълченска" от бул."Стамболийски" до бул."Княгиня Мария-Луиза"- 9.1 млн. лв.

ул."Боряна" в кв."Овча купел" - 1.6 млн. лв.

ремонт на ул. "Мими Балканска" - 300 хил. лв.

ремонт на северното платно на бул."Тодор Каблешков" - 1.5 млн. лв.

ремонт на бул."Цариградско шосе" от Орлов мост до бул. "Ал. Малинов" - 6.9 млн. лв.

изграждане на бул. "Панчо Владигеров" от бул. "Връх Манчо" до метрото в "Обеля"- 6 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK