Кокалис ще прави търговския регистър

Компанията "Интраком", собственост на гръцкия бизнесмен Сократис Кокалис, съобщи в петък, че ще изгражда електронния търговски регистър в България. "Интраком" е спечелила ключова част от най-големия държавен търг за съдебната система, който се финансира по европрограмата ФАР.

Компанията е сключила договор за 900 хил. евро с дирекция "Централно звено за финансиране и договаряне" към Министерството на финансите.

"Интраком" се задължава за една година да създаде и инсталира единен електронен търговски регистър. Той ще трябва да се обедини с този на особените залози, БУЛСТАТ, имотния регистър и регистъра на фондациите и сдруженията. На по-късен етап според стратегията на правителството, към него ще се присъедини и електронният кадастър. Така "Интраком" ще създаде система, която ще поддържа цялата информация за всички юридически лица в България. В съобщението на компанията се обяснява, че данните ще се ползват от съдилищата и Министерството на правосъдието. Според европейските изисквания обаче държавата трябва да осигури достъп до тях и на гражданите. България ще плаща на "Интраком" 90 хил. евро годишно, за да поддържа системата.


Конкуренти на фирмата на Кокалис за изграждането на електронния търговски регистър бяха "Сименс бизнес сървисиз" с оферта от 989 хил. евро, както и "Хюлет- Пакард", които поискаха 1.1 млн. евро, за да изпълнят задачата. Консорциум от българските "Датекс" и "Технологика" предложи да създаде новата система срещу 780 хил. евро. Критериите за оценка на кандидатите бяха формулирани от Европейската комисия, а нейни представители оценяваха офертите. Според изискванията кандидатите трябваше да са имали годишен оборот от поне 4 млн. евро през последните три години. Освен това беше необходимо да са били на печалба през поне две години от 2000 г. досега. В заданието за търга нямаше изискване за репутацията на компанията.

Търгът, част от който взе "Интраком", е разделен на десет лота и е общо за 10 млн. евро. Договорите по него бяха сключени на 30 ноември, но от Министерството на финансите обясниха, че не могат да обявят победителите, докато не уведомят Еврокомисията. Всички участници в търга, с изключение на "Интраком", отказаха коментар, докато от ведомството на Милен Велчев не съобщят официално спечелилите и процедурата не завърши окончателно.

Един от основните съдружници на Кокалис в България е хазартният бос Васил Божков. "Интраком" притежава 49% от букмейкърската къща "Еврофутбол" заедно с него. Сделката по придобиването на акциите беше осъществена преди две години със съдействието на близкия до Милен Велчев бизнесмен Спас Русев. "Интраком" присъства отдавна на българския пазар. Компанията нашумя с договор, сключен с Българския спортен тотализатор през 1992 г., за доставка и инсталиране на системи за обработка на фишовете. Няколко години по-късно договорът беше разтрогнат, което даде повод на Кокалис да осъди тотализатора в Париж. "Интралот" пък, част от групата на "Интраком", преди време подаде оферта за управление на Държавната лотария, която не беше одобрена.

След падането на Берлинската стена срещу Сократис Кокалис са предприети разследвания и образувани дела за сътрудничество на бившата източногерманска тайна служба ЩАЗИ, шпионаж, укриване на данъци и други, които той неизменно печели. През 2002 г., след поредица от публикации на в. "Катимерини" и обвинения от депутата Панайотис Каменос атинският прокурор Димитрис Папангелопулос нареди разследване срещу Кокалис.

Гръцкият политик предостави на обществеността документи, уличаващи собственика на "Интраком" в сътрудничество с ЩАЗИ, а "Катимерини" започна да публикува извадки от доклад от 1998 г. на германския Бундестаг за прехвърлянето на собственост на бившата ГДР и изнасянето на финансови средства от ЩАЗИ. Според доклада от посредническите сделки Кокалис е получавал комисионни между 5 и 10%. Милиардерът отхвърли обвиненията и заведе дело срещу вестника. През 2003 г. съдът осъди "Катимерини" да плати на Кокалис обезщетение от 315 хил. евро.

По-късно женевската прокуратура поиска съдействие от съдебните власти в Атина във връзка с разследване срещу Кокалис и швейцарската компания Sectro за неизпълнени ангажименти по сделка за доставка на оборудване за руското "Лото" на стойност 15 млн. долара. В края на май 2004 г. в. "Нафтемборики" съобщи, че съдебните власти в Гърция официално са поискали да получат достъп до банковите сметки на Кокалис в Германия. Искането е във връзка с предприети от прокуратурата в Атина следствени действия срещу Кокалис по обвинение в даване на подкупи, шпионаж, укриване на данъци и пране на пари.

-------

Шефът на "Апис" Васил Христович потвърди, че лотът, за който кандидатстваха неговата компания и конкурентната "Сиела", е отменен заради нарушения на процедурата. Двете фирми се състезаваха за изграждането и внедряването на правно-информационна система за всички съдилища. С финансиране по други лотове на търга ще бъде изградена и електронна деловодна система за съдилищата, ще бъдат доставени стотици компютри и няколко сървъра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK